Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo


Milka Kleč
11. 4. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preverite preproste recepte za slastne jedi, ki jih morate preizkusiti v nedeljo.

Kunec z mlado zelenjavo
Profimedia
Kunec z mlado zelenjavo

Kunec z mlado zelenjavo

Sestavine:

  • 4 kosi kunca
  • 300 g mladega zelenega stročjega fižola
  • 2 korenčka
  • 1 por
  • 4 žlice olja
  • sol in poper
  • 1 ščep timijana
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2,5 dl vroče čiste zelenjavne ali kokošje juhe

Priprava:

Zelenjavo očistimo in narežemo. V večji posodi na dveh žlicah olja kose kunca na hitro popečemo, solimo, popramo in posujemo s timijanom. Nato prilijemo vino in pokrito dušimo 15 minut. Kuncu dodamo še zelenjavo, prilijemo 2,5 dl juhe in pokrito dušimo še približno 25 minut. Vmes nekajkrat premešamo in meso obrnemo.

Čas priprave: 50 minut

Količina: 4 osebe

Preberite tudi:

Polnjen krompir s porom

Sestavine:

  • 4 veliki krompirji
  • 1 manjši por
  • 50 g domače salame
  • 2 žlici olja
  • sol in poper
  • 4 žlice sladke smetane
  • 2 žlici naribanega poltrdega sira
  • 2 dl čiste zelenjavne juhe
Polnjen krompir
Profimedia
Polnjen krompir

Priprava:

Neolupljen krompir v slani vodi kuhamo približno 15 minut, da je delno kuhan. Nato ga olupimo in vsakega izdolbemo, da dobimo skledice. Por očistimo in narežemo na rezinice. Salamo na drobno zrežemo.

V kozici na olju popražimo por in nekaj žlic vroče vode. Pokrito dušimo pet minut, da se por malo zmehča. Nato dodamo narezano salamo in sladko smetano, po okusu dosolimo in popramo, prevremo in odstavimo.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Krompirjeve skledice napolnimo s porovim nadevom, jih zložimo v pekač in potresemo s sirom. Na dno pekača nalijemo juho, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo še približno 20 minut.

Čas priprave: 40 minut

Količina: 4 osebe

Ohrovt s slanino v solati

Sestavine:

  • 300 g ohrovta
  • 50 g mesnate prekajene slanine (pancete)
  • 2 žlici olja
  • sol in poper
  • ščep kumine
  • 2 žlici kisa
Ohrovtova solata
Profimedia
Ohrovtova solata

Priprava:

Ohrovtu odstranimo zunanje liste. Izrežemo trd kocen, ohrovtove liste pa oplaknemo in odcedimo. Porežemo jim debelo srednjo žilo. Liste narežemo na dva centimetra široke trakove, ki jih tri minute kuhamo v vreli osoljeni vodi. Odcedimo jih, oplaknemo z mrzlo vodo in znova dobro odcedimo. Previdno jih iztisnemo. Slanino narežemo na kockice.

V ponvi segrejemo dve žlici olja in pražimo slanino, da svetlo porjavi. Vzamemo jo iz ponve, na maščobo pa damo prevreti ohrovt. Premešamo, solimo, popramo in začinimo s kumino ter z eno ali dvema žlicama kisa. Primešamo slanino. Ohrovtovo solato postrežemo še mlačno.

Čas priprave: 30 minut

Količina: 2 osebi


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.