
Kokosovo-češnjeva kupa
Osvežujoča poznopomladna kupa
Kokosovo-češnjeva kupa
Osvežujoča poznopomladna kupa

Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 1 dl naravnega češnjevega ali višnjevega soka
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 1 žlica vinjaka (po želji)
- 500 g kokosovega jogurta (iz kokosovega mleka)
- 3 dl sladke smetane
- 4 žlice presejanega sladkorja v prahu
- 4 kokosovi makroni + še več makronov, ko postrežemo

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 500 g izkoščičenih češenj
- 1 dl naravnega češnjevega ali višnjevega soka
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 1 žlica vinjaka (po želji)
- 500 g kokosovega jogurta (iz kokosovega mleka)
- 3 dl sladke smetane
- 4 žlice presejanega sladkorja v prahu
- 4 kokosovi makroni + še več makronov, ko postrežemo
Postopek
Češnje in sok damo v kozico in nežno zavremo. Kuhljamo 10 minut oziroma tako dolgo, da se češnje zmehčajo. Dodamo sladkor, limonov sok in po želji vinjak ter kuhljamo še 10 minut, da se tekočina malo zgosti in spominja na sirup. Pustimo, da se ohladi – če želimo ohlajanje pospešiti, češnjevo mešanico prelijemo v kovinski pekač.
Jogurt, smetano in presejan sladkor v prahu damo v veliko skledo in stepemo, da nastane gosta, a ne čvrsta mešanica.
Polovico češenj in sirupa damo v multipraktik in gladko zmeljemo. Dodamo jogurtovi mešanici in zmešamo le toliko, da nastane marmoriran vzorec. V kozarce ali skledice nadrobimo makrone in obložimo z nekaj jogurtove kreme, nanjo pa razdelimo nekaj preostalih češenj. Ponovimo plasti in zaključimo s še nekaj nadrobljenimi makroni. Ponudimo in zraven po želji priložimo še več makronov.
Zmrzlina
Če želimo pripraviti zamrznjeno kupo, plasti češnjeve omake in kreme naložimo v posodo za sladoled, po vrhu potresemo z zdrobljenimi makroni in zamrznemo.