© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Obrnjen korenčkov kolač

Simpatičen kolač za dober vid ;)

Obrnjen korenčkov kolač

Simpatičen kolač za dober vid ;)

Čas priprave 1 h 40 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 10–12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zajckova korenckova torta

Sestavine

  • 200 g svetlega mehkega rjavega sladkorja + 3 žlice za sirup
  • 1,5 dl repičnega olja in še malo za model
  • 100 g tekočega jogurta
  • 3 velika jajca
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • lupinica 3 pomaranč
  • sok 2 pomaranč (sok tretje pomaranče prihranimo za korenje)
  • 300 g moke
  • 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica mešanice začimb za medenjake (ali mešanica mletih začimb, kot so cimet, ingver, piment, nageljnove žbice, muškatni orešek, kardamom, janeževa semena)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 250 g grobo naribanega korenja
  • kisla smetana ali grški jogurt, ko postrežemo (po želji)

karamelizirano korenje

  • 225–250 g manjšega mladega korenja
  • sok 1 pomaranče
  • 25 g masla
  • 4 žlice svetlega mehkega rjavega sladkorja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 200 g svetlega mehkega rjavega sladkorja + 3 žlice za sirup
  • 1,5 dl repičnega olja in še malo za model
  • 100 g tekočega jogurta
  • 3 velika jajca
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • lupinica 3 pomaranč
  • sok 2 pomaranč (sok tretje pomaranče prihranimo za korenje)
  • 300 g moke
  • 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica mešanice začimb za medenjake (ali mešanica mletih začimb, kot so cimet, ingver, piment, nageljnove žbice, muškatni orešek, kardamom, janeževa semena)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 250 g grobo naribanega korenja
  • kisla smetana ali grški jogurt, ko postrežemo (po želji)

karamelizirano korenje

  • 225–250 g manjšega mladega korenja
  • sok 1 pomaranče
  • 25 g masla
  • 4 žlice svetlega mehkega rjavega sladkorja

Postopek

1

Najprej pripravimo karamelizirano korenje. Korenčke ostrgamo in po dolžini prerežemo na pol. V eni plasti jih razporedimo po dnu kozice. Dodamo sok ene pomaranče, maslo, sladkor in dovolj vode, da sega 1 cm čez korenje. Zavremo in kuhamo, da voda skoraj popolnoma izhlapi in je korenje obdano z lepljivim sirupom. Če je tekočina zelo sirupasta, temperaturo znižamo in proti koncu kuhamo bolj nežno, da se korenje ne prismodi. Pripravimo ga lahko en dan prej.

2

Model za torto s premerom 23 cm premažemo z oljem. Karamelizirano korenje vzamemo iz kozice in sirupa in ga s prerezano stranjo navzdol razporedimo po dnu modela. Sirup v kozici prihranimo.

3

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Stepemo 200 g rjavega sladkorja, olje, jogurt, jajca, vaniljo in lupinico dveh pomaranč. V drugi veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, začimbno mešanico, cimet in naribano korenje. Stepeno mešanico dodamo v suho zmes in mešamo, da dobimo gladko maso, ki jo razporedimo po korenju v modelu. Pri tem pazimo, da korenje ostane na svojem mestu. Kolač pečemo 45 do 50 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Kolač naj se v modelu ohlaja 20 minut.

4

Medtem ko se kolač peče, pomarančni sok in 3 žlice sladkorja primešamo sirupu v kozici, nato mešanico zavremo in kuhamo, da se nekoliko zgosti. Vmešamo še preostalo lupinico.

5

Kolač zvrnemo na krožnik in ga prelijemo s sirupom. Postrežemo lahko toplega ali ohlajenega na sobno temperaturo s kislo smetano ali grškim jogurtom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.