Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Kutine prepoznamo predvsem po značilni zlato rumeni barvi. Nezreli plodovi imajo dlakavo lupino, medtem ko so zreli na otip podobni hruški. Surove kutine ne veljajo za preveč užitne, vendar to še ne pomeni, da so neuporabne. Postavite jih v predsobo, omaro, morda v avtomobil ... Tako boste poskrbeli za prijeten vonj prostora. Nič ne de, če se bo kutina nekoliko zgubala in posušila, to je le dokaz, da je postala zrela.
Aromatičen čaj ali voda
Narezane kutine lahko posušimo (ali pa jih uporabimo sveže) in prelijemo z vročo vodo. Tako dobimo prijeten, rahlo kiselkast napitek, ki je odlična alternativa limoni v čaju ali vodi. Če jih narežemo na tanke rezine in posušimo, jih lahko shranimo v kozarcu ter celo zimo uporabljamo kot dišeč dodatek toplim napitkom.
Naravna dišava za perilo
Kutinove krhlje ali kar celo kutino lahko položite v omaro z brisačami in posteljnino. Tkanine bodo prevzele prijetno, nevsiljivo aromo.
Domači žele ali sirup
Kutine vsebujejo veliko pektina, zato so odlična osnova za želeje, marmelade ali sirupe. Za zgoščevanje pogosto ni potrebno dodajati kupljenega želirnega sredstva.
Okusna osnova za mesne jedi
V pečico poleg svinjine ali perutnine dodajte krhlje kutine. Med peko se zmehčajo, sprostijo nežno kislino in jedi dajo posebno aromo, podobno kot jabolka, a z več značaja.
Ko imate napovedane bolj zahtevne goste, jim pripravite to slastno srnino s kutino.
Srnina s kutino
Mehčanje sladkega peciva
Če kos kutine postavite v škatlo s piškoti ali v posodo s suhim pecivom, bodo dlje ostali mehki in aromatični.
Pospeši zorenje drugega sadja
Kutine oddajajo etilen, plin, ki pospešuje zorenje. Če v papirnato vrečko ali v skledo s sadjem dodate eno kutino, bodo banane, kivi in avokado dozoreli hitrje – in to na povsem naraven način.
Dišeča kutinova marmelada
Za pripravo 15 štiridecilitrskih kozarčkov omamno dišeče marmelade potrebujemo:
- 2,5 kg jabolk,
- 7 kutin,
- 1,5 kg sladkorja,
- 1 l vode,
- 2 limoni,
- 3 zavoje vaniljevega sladkorja,
- klinčke in cimet v prahu,
- 1,5 dcl ruma.
Priprava:
Jabolka in kutine operemo in narežemo na drobne rezine ali naribamo. Damo jih v večji lonec, dodamo vodo in zavremo. Pustimo, da vre dobre pol ure, medtem večkrat premešamo.
Nato jabolka in kutine pretlačimo ter med mešanjem dodamo sladkor. Dobro mešamo in počasi dodajamo še preostale sestavine. Kuhamo še dobrih 30 minut oziroma do želene gostote.
Nato marmelado še vročo prelijemo v sterilizirane kozarčke. Te zavijemo v odejo, kjer naj se marmelada počasi hladi. Odlična je na kruhu, postrežete jo lahko ob divjačini ali drugem mesu, uporabite kot nadev za biskvite in torte.
Nebeško dobre polnjene kutine
Za pripravo te odlične sladice ne potrebujemo ogromno časa, gostje pa bodo navdušeni.
Sestavine:
- toliko kutin, kolikor je gostov,
- oreščki,
- maslo,
- sladkor,
- smetana,
- med,
- cimet in klinčki.
Priprava:
Kutine dobro operemo. Z nožem izdolbemo sredico, pri tem pa pazimo, da ne preluknjamo dna kutine. V sredico nasujemo zdrobljene oreščke, ki smo jih premešali z žlico sladkorja ter nekaj cimeta in klinčkov v prahu. Mešanico medu in masla do vrha nalijemo v kutine. Damo jih v pečico, ogreto na 180 stopinj, ter pečemo dobre pol ure. Nekoliko ohladimo in okrasimo s smetano.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se