
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 2 kg zrelih kutin
- sok 2 limon
- 2 stroka vanilje
- 1 žlica drobno naribanega ingverja
- kristalni sladkor
- želirni sladkor za povaljanje

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 2 kg zrelih kutin
- sok 2 limon
- 2 stroka vanilje
- 1 žlica drobno naribanega ingverja
- kristalni sladkor
- želirni sladkor za povaljanje
Postopek
Kutine operemo in narežemo na kose. V večji kozici zavremo štiri litre vode in limonov sok. Dodamo kutine in jih kuhamo približno pol ure, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz kozice in s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. H kaši dolijemo približno pol litra vode, v kateri so se kuhale, in maso stehtamo. Na kilogram kutinove mase dodamo 800 g kristalnega sladkorja.
Vaniljeva stroka po dolgem prerežemo, z nožem postrgamo sredico in jo z ingverjem vmešamo v sladkano kutinovo maso. Nato maso zavremo in jo na nizki temperaturi med stalnim mešanjem počasi kuhamo do rahlo rožnate barve. Dlje kot maso kuhljamo, hitreje se potem strdi.
Velik plitev pekač navlažimo s hladno vodo in ga napolnimo s kutinovo maso (približno za prst na debelo). Na sobni temperaturi jo hranimo en dan, da se strdi. Kutinov sir razrežemo na poljubne oblike (lahko tudi z modelčki za piškote) in shranimo na hladno v tesno zaprti posodi.
Preden kutinov sir postrežemo, ga povaljamo v želirnem sladkorju. Kristalni sladkor ni primeren za povaljanje; sladico bi preveč izsušil.