
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom

Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kutino olupimo, narežemo na rezine in razporedimo na pomaščen pekač ali v kozico. Posujemo s sladkorjem in vaniljevimi semeni ter priložimo še strok. Dodamo pomarančno lupinico in limonov sok ter prilijemo vino in 1 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da se kutina obarva rožnato in je zelo mehka.
Počakamo, da se kutina ohladi, nato jo polovico zmeljemo v pire, drugo polovico pa drobno narežemo. Sok, ki se je izcedil med pečenjem, v kozici povremo v sirup. Zmešamo kutinov pire in narezano kutino. Smetano stepemo in jo nežno zmešamo z grškim jogurtom ter malo sirupa. Kremo, kutinovo mešanico in sirup v plasteh naložimo v kupe, posujemo z nasekljanimi lešniki in ponudimo.