
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom

Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kutino olupimo, narežemo na rezine in razporedimo na pomaščen pekač ali v kozico. Posujemo s sladkorjem in vaniljevimi semeni ter priložimo še strok. Dodamo pomarančno lupinico in limonov sok ter prilijemo vino in 1 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da se kutina obarva rožnato in je zelo mehka.
Počakamo, da se kutina ohladi, nato jo polovico zmeljemo v pire, drugo polovico pa drobno narežemo. Sok, ki se je izcedil med pečenjem, v kozici povremo v sirup. Zmešamo kutinov pire in narezano kutino. Smetano stepemo in jo nežno zmešamo z grškim jogurtom ter malo sirupa. Kremo, kutinovo mešanico in sirup v plasteh naložimo v kupe, posujemo z nasekljanimi lešniki in ponudimo.