
Srnina s kutino
Ko imate napovedane bolj zahtevne goste, jim pripravite to slastno srnino s kutino.
Srnina s kutino
Ko imate napovedane bolj zahtevne goste, jim pripravite to slastno srnino s kutino.

Sestavine
- 2 manjša srnina steaka iz stegna
- 1 žlička črnega popra
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- olje za peko
- 2 žlički masla
- sol
priloga
- 1 vejica rožmarina
- 1 kutina
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica masla
omaka
- 25 g masla
- 0,3 dl rdečega vina
- 2 dl piščančje ali divjačinske jušne osnove
- 1 žlica kutinove marmelade

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- 2 manjša srnina steaka iz stegna
- 1 žlička črnega popra
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- olje za peko
- 2 žlički masla
- sol
priloga
- 1 vejica rožmarina
- 1 kutina
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica masla
omaka
- 25 g masla
- 0,3 dl rdečega vina
- 2 dl piščančje ali divjačinske jušne osnove
- 1 žlica kutinove marmelade
Postopek
Srnina steaka prelijemo z oljem, dodamo vejico rožmarina in žličko popra ter vse skupaj mariniramo vsaj 2 uri ali čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. Kutino olupimo, ji odstranimo peščišče in jo narežemo na 8 krhljev. Olupke in pečke prihranimo, krhlje pa damo na sredino zadosti velikega kosa folije, dodamo vejico rožmarina, posujemo s sladkorjem, dodamo žlico masla in folijo dobro zapremo, da dobimo dobro zaprt zavitek. Pečemo približno uro do uro in pol, da se kutina zmehča. Shranimo jo na toplem.
Pripravimo še omako tako, da v ponvi segrejemo maslo in na njem 5 minut kuhamo prihranjene kutinove olupke in pečke. Dodamo rdeče vino, zavremo in vse skupaj pokuhamo do polovice. Nato dolijemo jušno osnovo in kuhljamo še 10 minut. Precedimo, omako vrnemo v ponev in ji vmešamo še marmelado, da se razpusti. Do postrežbe shranimo na toplem.
Malo pred postrežbo zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C. V ponev damo maslo in malo olja. Steaka solimo in jih na vsaki strani pečemo 1 do 2 minuti. Nato ju položimo na pekač, obloženem s papirjem za peko, in pečemo še 4 minute v pečici. Pečena vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut počivati. Medtem segrejemo omako in krožnike obložimo s pečeno kutino. Meso narežemo na rezine, jih razporedimo ob kutinah, prelijemo z omako in postrežemo s krompirjevim pirejem, odišavljenim z rožmarinom, in dušenim listnatim ohrovtom.
Nasvet
Dušen listnat ohrovt pripravimo tako, da 100 g listov listnatega ohrovta natrgamo na 6 cm velike kose; stebla zavržemo. Liste za 2 minuti vržemo v vrelo slano vodo, odcedimo in osušimo. V ponvi segrejemo žličko masla in na njem pretresemo ohrovt. Še malo solimo in popramo ter postrežemo z divjačino.
Nasvet
Krompirjev pire naredimo tako, da 500 g olupljenega krompirja narežemo na 3 cm velike kocke in jih skuhamo. Medtem v ponvi segrejemo 0,75 dl sladke smetane, 2 žlici mleka in vejico rožmarina. Ko zavre, odstavimo z ognja in pustimo, da se okusi prepojijo. Krompir odcedimo in ga za eno minuto damo v ponev, segreto na nizko temperaturo, da vsa tekočina izpari. Zmešamo ga s smetanovo mešanico, iz katere smo odstranili rožmarinovo vejico, dodamo 50 g masla in solimo.