
Kaj boste skuhali danes?
Rabska torta
Poslastica z Raba v značilni obliki polža
Rabska torta
Poslastica z Raba v značilni obliki polža

Rabska torta je najbolj znana sladica hrvaškega otoka Rab. Za to tradicionalno sladico si kar nekaj stoletij niso upali zapisati recepta, da jim ga ne bi ukradli, zato se je med rabskimi gospodinjami prenašal zgolj ustno.
Sestavine
testo
- 260 g moke
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 40 g stopljenega masla
- 2 žlici mleka
nadev
- 2 jajci
- 400 g olupljenih mandljev
- 400 g sladkorja
- 40 ml maraskina (lahko tudi amaretto ali pomarančni liker)
- 1 žlica naribane pomarančne lupinice
- 1 žlica naribane limonove lupinice
okras in posip
- 6–8 olupljenih mandljev
- malo maraskina
- sladkor v prahu

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
testo
- 260 g moke
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 40 g stopljenega masla
- 2 žlici mleka
nadev
- 2 jajci
- 400 g olupljenih mandljev
- 400 g sladkorja
- 40 ml maraskina (lahko tudi amaretto ali pomarančni liker)
- 1 žlica naribane pomarančne lupinice
- 1 žlica naribane limonove lupinice
okras in posip
- 6–8 olupljenih mandljev
- malo maraskina
- sladkor v prahu
Postopek
Moko, vaniljev sladkor in ščepec soli damo v skledo in premešamo. Dodamo jajci, maslo in mleko ter zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj 1 uro počiva.
Medtem zmeljemo mandlje, jim dodamo sladkor, liker, jajci ter pomarančno in limonovo lupinico. Vse zmešamo z roko, da se sestavine povežejo.
Spočito testo razdelimo na 2 dela. Na pomokani delovni podlagi polovico testa malo pomokamo in tanko razvaljamo (kot za rezance). S širokim čopičem z njega odstranimo moko in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Z rezalnim koleščkom zarišemo krivuljo v obliki velikega polža z razmakom širine 5 cm med vzporednimi črtami krivulje. Na rezu krivulje testo nežno raztegnemo, da med trakovi nastane razmak širine 1,5 cm.
Na testo razporedimo nadev, tako da ga najprej s prsti oblikujemo v svaljke, ki jih polagamo na testeno podlago (polža). Nato nadev s parom vilic poravnamo, pri tem pa mora na podlagi ostati 1 cm čistega roba, na katerega bomo lepili okrasni trak iz testa. Pečico segrejemo na 120 °C (ali 100 °C z ventilacijo).
Preostalo testo spet tanko razvaljamo (kot za rezance) in ga z rezalnim
koleščkom razrežemo na trakove, široke 2 cm. Okrasne trakove s prsti valovito
nabiramo in pritiskamo oziroma lepimo na rob testa. Začnemo na sredini polža.
Torto na začetku in koncu okrasimo s celimi mandlji, nato jo damo v pečico in
pečemo približno 40 minut.
Pečeno torto poškropimo z maraskinom ali drugim likerjem. Pustimo jo, da se ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu. Narežemo jo na ploščice, široke 3 cm, in postrežemo kot drobno slaščico.
Nasvet
Prvi zapis recepta za rabsko torto še danes hranijo rabske sestre benediktinke, ki naj bi sladico ustvarile za papeža Aleksandra III. ob njegovem obisku leta 1177. Vanjo so dale vse dobrote, ki jih ponuja Rab, in jo zvile v obliko polža, ki spominja na ukrivljeno škofovsko palico. Sladici so v starem delu mesta Rab posvetili Hišo rabske torte, v kateri lahko obiščete muzej o skrivnostni zgodovini in pripravi torte ter jo okusite v prijetnem vzdušju zeliščnega vrta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov namaz z zelenjavo
Stebelna zelena, mlada čebulica in korenček se v družbi čedarja in majoneze spremenijo v odličen namaz.
Brokolijeva juha s sirom in pikantno klobasico
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa