Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavna omleta
Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.
Zelenjavna omleta
Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.
Sestavine
- pest češnjevega paradižnika
- 1⁄2 žlice belega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 žlički oljčnega olja in še malo za ponev
- 1 velik strok česna
- 1 bučka
- pest kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 30 g svežega ali zamrznjenega graha
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 2 jajci
Postanite mojstri peke piškotov
Peka večine piškotov ni zahtevna, a dobro je poznati nekaj trikov, ki jih v receptih praviloma ni najti. Iz arhiva smo izbrskali naslednje nasvete.
Ste sladkosnedi? To so sladice, ki praznike naredijo nepozabne
Loackerjeve dobrote, od napolitank do pralin, že 100 let prinašajo poln okus, naravne sestavine in praznično toplino v vsak grižljaj.
Praznična peka: trik za vse pozabljive
Večina receptov za praznično pecivo predvideva uporabo sestavin, segretih na sobno temperaturo. Kako ravnati, če smo na ta korak pozabili?
Sestavine
- pest češnjevega paradižnika
- 1⁄2 žlice belega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 žlički oljčnega olja in še malo za ponev
- 1 velik strok česna
- 1 bučka
- pest kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 30 g svežega ali zamrznjenega graha
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 2 jajci
Postopek
Češnjeve paradižnike razpolovimo in jih damo v skledo, dodamo kis, solimo in popramo ter dobro zmešamo.
V majhni kozici segrejemo 2 žlički oljčnega olja, dodamo na rezinice narezan česen in pražimo 1 minuto, da zadiši. Dodamo naribano bučko in pražimo 5 minut ali toliko časa, da tekočina izhlapi. Dodamo kodrolistni ohrovt in grah ter pražimo še 2 minuti, da ohrovt upade. Začinimo s soljo, poprom in čilijem.
Segrejemo majhno ponev in vanjo kanemo malo olja. Jajci razžvrkljamo, solimo in popramo ter zlijemo v ponev. Ponev zavrtimo, da se mešanica razlije po dnu. Ko se omleta spodaj rjavo obarva in je zgoraj skoraj pečena, na eno stran naložimo praženo zelenjavo, nato pa čeznjo previdno preganemo drugo polovico omlete.
Omleto prenesemo na krožnik, priložimo paradižnik in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Čokoladni makroni
Čeprav ta recept zahteva malo več spretnosti, je ves trud poplačan v trenutku, ko ugriznemo v majhen, a popoln čokoladni makron.
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.