
Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavna omleta
Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.
Zelenjavna omleta
Omleta je jajčna jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Izvirala naj bi iz Perzije, čeprav mnogi menijo, da je francoska – a francosko je le ime (omelette). Omleta ima veliko različic, kombiniramo pa jo lahko z nešteto različnimi dodatki.

Sestavine
- pest češnjevega paradižnika
- 1⁄2 žlice belega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 žlički oljčnega olja in še malo za ponev
- 1 velik strok česna
- 1 bučka
- pest kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 30 g svežega ali zamrznjenega graha
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 2 jajci

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- pest češnjevega paradižnika
- 1⁄2 žlice belega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 žlički oljčnega olja in še malo za ponev
- 1 velik strok česna
- 1 bučka
- pest kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 30 g svežega ali zamrznjenega graha
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 2 jajci
Postopek
Češnjeve paradižnike razpolovimo in jih damo v skledo, dodamo kis, solimo in popramo ter dobro zmešamo.
V majhni kozici segrejemo 2 žlički oljčnega olja, dodamo na rezinice narezan česen in pražimo 1 minuto, da zadiši. Dodamo naribano bučko in pražimo 5 minut ali toliko časa, da tekočina izhlapi. Dodamo kodrolistni ohrovt in grah ter pražimo še 2 minuti, da ohrovt upade. Začinimo s soljo, poprom in čilijem.
Segrejemo majhno ponev in vanjo kanemo malo olja. Jajci razžvrkljamo, solimo in popramo ter zlijemo v ponev. Ponev zavrtimo, da se mešanica razlije po dnu. Ko se omleta spodaj rjavo obarva in je zgoraj skoraj pečena, na eno stran naložimo praženo zelenjavo, nato pa čeznjo previdno preganemo drugo polovico omlete.
Omleto prenesemo na krožnik, priložimo paradižnik in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Brodet
Škotska jajca s šparglji in majonezno pomako
Pripravo škotskih jajc si lahko olajšate tako, da uporabite preostanek pirhov
Juha s špinačo, lečo in karijem
Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom