© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Najboljši recept za segedin


Urška Petelin
16. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav se imenuje segedin golaž, je to več kot le golaž s kislim zeljem. Pravilno pripravljen dobi zaokrožen okus, ki navduši vse.

segedin
Profimedia
Nekateri kislo smetano vmešajo tik pred koncem kuhanja, a svetujemo, naj si smetano raje doda vsak sam.

Segedin je poleg jote in sarm verjetno ena najbolj priljubljenih jedi s kislim zeljem pri nas. Ta preprosta jed pa je ena bolj zapletenih v kulinarični zgodovini tega dela Evrope - ne zaradi recepta, temveč zaradi dvomov, od kod izvira ime in ali je segedin sploh madžarska jed. A pustimo zgodbe za konec in začnimo pri receptu.

shutterstock_109377737

Segedin golaž

Po vseh dobrotah in težkih jedeh med prazniki bo segedin oziroma segedinski golaž še kako prijal.

1 h 40 min
Enostavno

Deset skrivnosti dobrega segedina

Čeprav ima skoraj vsaka gospodinja svoj recept, prilagojen okusu družinskih članov, obstaja nekaj osnovnih zakonitosti za dober segedin:

  1. Dober segedin se začne z dobrim kosom svinjskega mesa. Uporabite svinjsko pleče ali vrat.
  2. Meso narežite na majhne kose (2 cm). Mesa ne solite.
  3. Čebula naj postekleni, nato dodate meso in ga dolgo pražite, približno 15 minut. Tako se bo čebula razpustila, meso pa karameliziralo in s tem dalo jedi globino. Medtem ves čas mešajte.
  4. Zelje ne sme biti prekislo, da ne prekrije okusa mesa, zato ga še surovega pokusite in po potrebi rahlo oplaknite.
  5. Mleta paprika mora biti kakovostna, sladka in sveža.
  6. Nikar ne pozabite na kumino, ki je vedno odlična kombinacija s kislim zeljem (tudi zato, ker omogoči lažjo prebavo)
  7. Ko dodate zelje, segedin kuhajte še eno uro. Naj vas nikar ne premami dejstvo, da so sestavine dovolj toplotno obdelane. Segedin je boljši, če se kuha dolgo.
  8. Segedin postrezite s kislo smetano, ki naj si jo vsak gost sam doda na jed.
  9. Ob segedinu teknejo kruhovi cmoki, gluhi štruklji, kuhan krompir ali krompirjev pire.
  10. Segedin je naslednji dan še boljši, zato ga skuhajte več. Lahko ga tudi zamrznete.
segedin
Profimedia
Segedin postrežemo s kruhovimi cmoki, kuhanim krompirjem ali krompirjevim pirejem

Je prav segedin ali sekeli golaž?

Čeprav mu pri nas pravimo segedin in na Madžarskem obstaja mesto Szeged, naj bi bilo to poimenovanje napačno. Segedin se ne imenuje po mestu.

Preberite še

Na Balkanu segedin pravilneje imenujejo sekeli golaž, po madžarsko székely gulyás ali Székelykáposzta (Sekelijevo zelje). Zakaj sekelijevo? O tem krožita dve teoriji.

Po prvi, naj bi se jed imenovala po madžarskem zgodovinarju in pistelju Józsefu Székelyju. Ta naj bi nekoč obiskal gostilno v Budimpešti, ki je bila tik pred zaprtjem. Da gost ne bi odšel lačen, je kuhar v malo porcijo golaža, ki mu je še ostala, vmešal kislo zelje in tako izumil odlično jed - sekelijevo zelje.

Po drugi, verjetnejši teoriji, je segedin nacionalna jed madžarske etnične skupine Sékeli, ki živi predvsem v Transilvaniji (danes del Romunije, pred prvo svetovno vojno pa del Ogrskega kraljestva). 

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.