
Puranja mineštra
Puranja mineštra

Sestavine
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g prekajene slanine
- 1 rdeča čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 300 g gomolja zelene (ali druge gomoljne zelenjave)
- 200 g krompirja
- 1 pločevinka (400 g) rjavega fižola
- 1 ½ l kokošje ali puranje jušne osnove (najbolje sveže)
- 350 g kuhanega ali pečenega purana (ali piščanca)
- 100 g testeninskega riža
- 75 g kodrolistnega ohrovta

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.
Sestavine
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g prekajene slanine
- 1 rdeča čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 300 g gomolja zelene (ali druge gomoljne zelenjave)
- 200 g krompirja
- 1 pločevinka (400 g) rjavega fižola
- 1 ½ l kokošje ali puranje jušne osnove (najbolje sveže)
- 350 g kuhanega ali pečenega purana (ali piščanca)
- 100 g testeninskega riža
- 75 g kodrolistnega ohrovta
Postopek
V veliki kozici segrejemo 1 žličko olja. Vanjo položimo slanino, narezano na tanke rezine, in pri srednji do visoki temperaturi pražimo 4 do 5 minut oziroma dokler ne porumenijo. Poberemo jih iz kozice in postavimo na stran.
Čebulo, korenček, zeleno in česen tanko narežemo in vse razen česna damo v kozico skupaj s preostalim oljem in ščepcem soli. Na blagi temperaturi med občasnim mešanjem pražimo 8 do 10 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča, vendar še ne porjavi. Dodamo česen in zelišča ter pražimo še 2 minuti. Medtem ko se zelenjava praži, narežemo krompir in zelenin gomolj na majhne kocke, fižol pa odcedimo in splaknemo.
Praženi zelenjavi dodamo kocke zelene in krompirja ter fižol. Zalijemo z jušno osnovo, zavremo, znižamo temperaturo in pustimo, da juha narahlo vre 10 do 15 minut. Dodamo na trakove narezano puranovo meso, testenine in slanino ter kuhamo še 10 minut.
Tik preden juho postavimo na mizo, stresemo vanjo narezane ohrovtove liste (brez trdih stebel), temeljito premešamo in pristavimo na kuhalnik še za kaki 2 minuti, da ohrovt ovene.