
Puranja mineštra
Puranja mineštra

Sestavine
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g prekajene slanine
- 1 rdeča čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 300 g gomolja zelene (ali druge gomoljne zelenjave)
- 200 g krompirja
- 1 pločevinka (400 g) rjavega fižola
- 1 ½ l kokošje ali puranje jušne osnove (najbolje sveže)
- 350 g kuhanega ali pečenega purana (ali piščanca)
- 100 g testeninskega riža
- 75 g kodrolistnega ohrovta

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g prekajene slanine
- 1 rdeča čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 300 g gomolja zelene (ali druge gomoljne zelenjave)
- 200 g krompirja
- 1 pločevinka (400 g) rjavega fižola
- 1 ½ l kokošje ali puranje jušne osnove (najbolje sveže)
- 350 g kuhanega ali pečenega purana (ali piščanca)
- 100 g testeninskega riža
- 75 g kodrolistnega ohrovta
Postopek
V veliki kozici segrejemo 1 žličko olja. Vanjo položimo slanino, narezano na tanke rezine, in pri srednji do visoki temperaturi pražimo 4 do 5 minut oziroma dokler ne porumenijo. Poberemo jih iz kozice in postavimo na stran.
Čebulo, korenček, zeleno in česen tanko narežemo in vse razen česna damo v kozico skupaj s preostalim oljem in ščepcem soli. Na blagi temperaturi med občasnim mešanjem pražimo 8 do 10 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča, vendar še ne porjavi. Dodamo česen in zelišča ter pražimo še 2 minuti. Medtem ko se zelenjava praži, narežemo krompir in zelenin gomolj na majhne kocke, fižol pa odcedimo in splaknemo.
Praženi zelenjavi dodamo kocke zelene in krompirja ter fižol. Zalijemo z jušno osnovo, zavremo, znižamo temperaturo in pustimo, da juha narahlo vre 10 do 15 minut. Dodamo na trakove narezano puranovo meso, testenine in slanino ter kuhamo še 10 minut.
Tik preden juho postavimo na mizo, stresemo vanjo narezane ohrovtove liste (brez trdih stebel), temeljito premešamo in pristavimo na kuhalnik še za kaki 2 minuti, da ohrovt ovene.