Kaj boste skuhali danes?
Kruhova solata z jabolki in bučo
Kruhova solata z jabolki in bučo
Sestavine
- ½ velike muškatne buče
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 6 žajbljevih listov
- 2 jabolki
- 3 žlice bistrega medu
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 200 g kruha s hrustljavo skorjo (npr. čabata)
- 100 g lešnikov
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 100 g suhih brusnic
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- ½ velike muškatne buče
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 6 žajbljevih listov
- 2 jabolki
- 3 žlice bistrega medu
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 200 g kruha s hrustljavo skorjo (npr. čabata)
- 100 g lešnikov
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 100 g suhih brusnic
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo narežemo na koščke in jo položimo na nizek pekač, pokapamo z 1 žlico olja, posipamo z nasekljanim žajbljem, solimo in popramo. Premešamo in pečemo 30 minut.
Jabolkoma odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje, priložimo jih na pekač, pokapamo z medom in zmešamo z bučo. Kruh natrgamo na koščke in ga damo na drug pekač. Oba pekača damo v pečico in pečemo še 10 do 15 minut, da se buča in jabolka zmehčajo in začnejo karamelizirati, kruh pa se hrustljavo opeče.
Medtem nasekljamo lešnike in jih suho popražimo v majhni ponvi, da se zlato obarvajo. Nasekljan kodrolistni ohrovt damo v kozico, prilijemo 1 cm vode, malo solimo, zavremo in nežno kuhamo največ 5 minut, da ovene, nato ga temeljito odcedimo. Pekača vzamemo iz pečice in damo na stran, da se malo ohladita.
Preostalo olje, med in kis zmešamo v veliki skledi s soljo in poprom. Dodamo ohrovt, brusnice, lešnike, bučo, jabolka in popečen kruh. Premešamo in preložimo na velik servirni krožnik ali porazdelimo po navadnih krožnikih in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.