Kaj boste skuhali danes?
Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki
Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- nekaj vejic rožmarina
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- 0,5 dl vode
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
- 100 g listnatega ohrovta
- 75 g sladkornega graha
- 75 g oluščenega graha
- 75 g mlade špinače
- sol in poper
rikotni žličniki
- 3 rezine belega kruha
- 3 žlice mleka
- 150 g rikote
- 1 jajce
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- 75 g parmezana ali drugega trdega sira
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
ko postežemo
- parmezan ali drug trdi sir
- šopek bazilike
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- nekaj vejic rožmarina
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- 0,5 dl vode
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
- 100 g listnatega ohrovta
- 75 g sladkornega graha
- 75 g oluščenega graha
- 75 g mlade špinače
- sol in poper
rikotni žličniki
- 3 rezine belega kruha
- 3 žlice mleka
- 150 g rikote
- 1 jajce
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- 75 g parmezana ali drugega trdega sira
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
ko postežemo
- parmezan ali drug trdi sir
- šopek bazilike
Postopek
Čebulo, korenje in zeleno drobno narežemo. Česen narežemo na tanke rezinice, ohrovt na večje koščke. Fižol odcedimo in splaknemo. Kruh narežemo na kocke s stranico 1 cm.
V litoželezni posodi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo, korenje in zeleno ter malce solimo in popramo. Posodo pokrijemo in zelenjavo pražimo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča; medtem občasno premešamo. Dodamo rožmarin in česen ter pražimo še 2 do 3 minute. Nato prilijemo vino in tekočino pustimo vreti 5 minut, da se zgosti. Dodamo jušno osnovo in fižol ter pustimo rahlo vreti še 20 minut.
Medtem v skledo stresemo kruh, ga prelijemo z mlekom in pustimo, da se 5 minut namaka. Nato ga ožmemo, dodamo rikoto, jajce, muškatni orešek, parmezan in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Temeljito premešamo.
V kozico stresemo ohrovt, kuhamo 2 minuti in dodamo sladkorni grah. Pustimo rahlo vreti 2 minuti.
V multipraktik damo grahova zrna, mlado špinačo in vodo ter meljemo, da zmes postane povsem gladka. Postrgamo jo v juho, ki naj se še naprej rahlo greje nad ognjem.
V kozici zavremo vodo, ki smo jo malce solili. Testo z dvema žlicama grobo oblikujemo v žličnike (vsak naj bo velik približno za žlico), jih polagamo v vrelo vodo in kuhamo 1 do 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode in pazljivo položimo v mineštro. Vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja, potresemo s parmezanom in baziliko ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Grška jagnjetina na žaru
Leča z dimljenim tofujem
Leča in tofu - beljakovinska bomba, ki bo navdušila vegetarijance in druge zdrave jedce