Kaj boste skuhali danes?
Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki
Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- nekaj vejic rožmarina
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- 0,5 dl vode
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
- 100 g listnatega ohrovta
- 75 g sladkornega graha
- 75 g oluščenega graha
- 75 g mlade špinače
- sol in poper
rikotni žličniki
- 3 rezine belega kruha
- 3 žlice mleka
- 150 g rikote
- 1 jajce
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- 75 g parmezana ali drugega trdega sira
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
ko postežemo
- parmezan ali drug trdi sir
- šopek bazilike
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- nekaj vejic rožmarina
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- 0,5 dl vode
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
- 100 g listnatega ohrovta
- 75 g sladkornega graha
- 75 g oluščenega graha
- 75 g mlade špinače
- sol in poper
rikotni žličniki
- 3 rezine belega kruha
- 3 žlice mleka
- 150 g rikote
- 1 jajce
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- 75 g parmezana ali drugega trdega sira
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
ko postežemo
- parmezan ali drug trdi sir
- šopek bazilike
Postopek
Čebulo, korenje in zeleno drobno narežemo. Česen narežemo na tanke rezinice, ohrovt na večje koščke. Fižol odcedimo in splaknemo. Kruh narežemo na kocke s stranico 1 cm.
V litoželezni posodi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo, korenje in zeleno ter malce solimo in popramo. Posodo pokrijemo in zelenjavo pražimo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča; medtem občasno premešamo. Dodamo rožmarin in česen ter pražimo še 2 do 3 minute. Nato prilijemo vino in tekočino pustimo vreti 5 minut, da se zgosti. Dodamo jušno osnovo in fižol ter pustimo rahlo vreti še 20 minut.
Medtem v skledo stresemo kruh, ga prelijemo z mlekom in pustimo, da se 5 minut namaka. Nato ga ožmemo, dodamo rikoto, jajce, muškatni orešek, parmezan in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Temeljito premešamo.
V kozico stresemo ohrovt, kuhamo 2 minuti in dodamo sladkorni grah. Pustimo rahlo vreti 2 minuti.
V multipraktik damo grahova zrna, mlado špinačo in vodo ter meljemo, da zmes postane povsem gladka. Postrgamo jo v juho, ki naj se še naprej rahlo greje nad ognjem.
V kozici zavremo vodo, ki smo jo malce solili. Testo z dvema žlicama grobo oblikujemo v žličnike (vsak naj bo velik približno za žlico), jih polagamo v vrelo vodo in kuhamo 1 do 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode in pazljivo položimo v mineštro. Vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja, potresemo s parmezanom in baziliko ter postrežemo.