© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki

Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl belega vina
  • 0,5 dl vode
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
  • 100 g listnatega ohrovta
  • 75 g sladkornega graha
  • 75 g oluščenega graha
  • 75 g mlade špinače
  • sol in poper

rikotni žličniki

  • 3 rezine belega kruha
  • 3 žlice mleka
  • 150 g rikote
  • 1 jajce
  • obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
  • 75 g parmezana ali drugega trdega sira
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • sol in poper

ko postežemo

  • parmezan ali drug trdi sir
  • šopek bazilike

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl belega vina
  • 0,5 dl vode
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
  • 100 g listnatega ohrovta
  • 75 g sladkornega graha
  • 75 g oluščenega graha
  • 75 g mlade špinače
  • sol in poper

rikotni žličniki

  • 3 rezine belega kruha
  • 3 žlice mleka
  • 150 g rikote
  • 1 jajce
  • obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
  • 75 g parmezana ali drugega trdega sira
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • sol in poper

ko postežemo

  • parmezan ali drug trdi sir
  • šopek bazilike

Postopek

1

Čebulo, korenje in zeleno drobno narežemo. Česen narežemo na tanke rezinice, ohrovt na večje koščke. Fižol odcedimo in splaknemo. Kruh narežemo na kocke s stranico 1 cm.

2

V litoželezni posodi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo, korenje in zeleno ter malce solimo in popramo. Posodo pokrijemo in zelenjavo pražimo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča; medtem občasno premešamo. Dodamo rožmarin in česen ter pražimo še 2 do 3 minute. Nato prilijemo vino in tekočino pustimo vreti 5 minut, da se zgosti. Dodamo jušno osnovo in fižol ter pustimo rahlo vreti še 20 minut.

3

Medtem v skledo stresemo kruh, ga prelijemo z mlekom in pustimo, da se 5 minut namaka. Nato ga ožmemo, dodamo rikoto, jajce, muškatni orešek, parmezan in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Temeljito premešamo.

4

V kozico stresemo ohrovt, kuhamo 2 minuti in dodamo sladkorni grah. Pustimo rahlo vreti 2 minuti.

5

V multipraktik damo grahova zrna, mlado špinačo in vodo ter meljemo, da zmes postane povsem gladka. Postrgamo jo v juho, ki naj se še naprej rahlo greje nad ognjem.

6

V kozici zavremo vodo, ki smo jo malce solili. Testo z dvema žlicama grobo oblikujemo v žličnike (vsak naj bo velik približno za žlico), jih polagamo v vrelo vodo in kuhamo 1 do 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode in pazljivo položimo v mineštro. Vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja, potresemo s parmezanom in baziliko ter postrežemo.

Priljubljeni recepti

Skutna pita s kakijem

Ta skutna pita bo všeč še tistim, ki kakija sploh ne marajo.

55 min
Enostavno

Preprosti vaniljevi kolački

Čudoviti in prav nič zapleteni vaniljevi kolački se lepo podajo popoldanski kavi ali čaju

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.