© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki

Zelena mineštra s fižolom in rikotnimi žličniki

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl belega vina
  • 0,5 dl vode
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
  • 100 g listnatega ohrovta
  • 75 g sladkornega graha
  • 75 g oluščenega graha
  • 75 g mlade špinače
  • sol in poper

rikotni žličniki

  • 3 rezine belega kruha
  • 3 žlice mleka
  • 150 g rikote
  • 1 jajce
  • obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
  • 75 g parmezana ali drugega trdega sira
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • sol in poper

ko postežemo

  • parmezan ali drug trdi sir
  • šopek bazilike

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • nekaj vejic rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl belega vina
  • 0,5 dl vode
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 400 g (1 pločevinka) fižola cannellini
  • 100 g listnatega ohrovta
  • 75 g sladkornega graha
  • 75 g oluščenega graha
  • 75 g mlade špinače
  • sol in poper

rikotni žličniki

  • 3 rezine belega kruha
  • 3 žlice mleka
  • 150 g rikote
  • 1 jajce
  • obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
  • 75 g parmezana ali drugega trdega sira
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • sol in poper

ko postežemo

  • parmezan ali drug trdi sir
  • šopek bazilike

Postopek

1

Čebulo, korenje in zeleno drobno narežemo. Česen narežemo na tanke rezinice, ohrovt na večje koščke. Fižol odcedimo in splaknemo. Kruh narežemo na kocke s stranico 1 cm.

2

V litoželezni posodi segrejemo oljčno olje in maslo. Dodamo čebulo, korenje in zeleno ter malce solimo in popramo. Posodo pokrijemo in zelenjavo pražimo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča; medtem občasno premešamo. Dodamo rožmarin in česen ter pražimo še 2 do 3 minute. Nato prilijemo vino in tekočino pustimo vreti 5 minut, da se zgosti. Dodamo jušno osnovo in fižol ter pustimo rahlo vreti še 20 minut.

3

Medtem v skledo stresemo kruh, ga prelijemo z mlekom in pustimo, da se 5 minut namaka. Nato ga ožmemo, dodamo rikoto, jajce, muškatni orešek, parmezan in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Temeljito premešamo.

4

V kozico stresemo ohrovt, kuhamo 2 minuti in dodamo sladkorni grah. Pustimo rahlo vreti 2 minuti.

5

V multipraktik damo grahova zrna, mlado špinačo in vodo ter meljemo, da zmes postane povsem gladka. Postrgamo jo v juho, ki naj se še naprej rahlo greje nad ognjem.

6

V kozici zavremo vodo, ki smo jo malce solili. Testo z dvema žlicama grobo oblikujemo v žličnike (vsak naj bo velik približno za žlico), jih polagamo v vrelo vodo in kuhamo 1 do 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode in pazljivo položimo v mineštro. Vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja, potresemo s parmezanom in baziliko ter postrežemo.

Priljubljeni recepti

Dvakrat pečena svinjska potrebušina in žametna omaka iz čebule in jabolk

Vaše brbončice še niso okusile kaj tako slastnega!

4 h 30 min
Zahtevno

Tunin namaz s kaprami

Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.

10 min
Enostavno

Pikantna margarita

Margarita je klasičen koktajl, ki osveži in poživi.

20 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.