
Sestavine
- 2 podolgovati šalotki
- 2 žlički rastlinskega olja
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 4–6 rezin pršuta
- 3 stebla zelene
- tanke rezine ovčjega sira, ko postrežemo (po želji)
mandlji
- sol
- 2 žlici celih blanširanih mandljev
- ½ žličke rastlinskega olja
- velik ščepec sladke dimljene paprike
preliv
- 2 žlici vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščepec sladkorja
- 2 žlici rozin
- poper

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 podolgovati šalotki
- 2 žlički rastlinskega olja
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 4–6 rezin pršuta
- 3 stebla zelene
- tanke rezine ovčjega sira, ko postrežemo (po želji)
mandlji
- sol
- 2 žlici celih blanširanih mandljev
- ½ žličke rastlinskega olja
- velik ščepec sladke dimljene paprike
preliv
- 2 žlici vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščepec sladkorja
- 2 žlici rozin
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šalotki, narezani na kolobarčke, pomešamo z 1 žličko olja, pri tem kolobarčke ločimo med seboj, in razporedimo po velikem teflonskem pekaču. Pečemo 10 minut – vmes enkrat premešamo – oziroma dokler se ne začnejo mehčati in mestoma dobivati zlato rjavo barvo.
V veliki skledi zmešamo kis, olje, gorčico, sladkor, sol in poper. V ta preliv stresemo rozine in pustimo, da se namakajo. V manjšem pekaču pomešamo mandlje, olje, papriko in ščepec soli. Ohrovtovim listom odstranimo trdo osrednjo žilo in jih natrgamo. Z rokami enakomerno vtremo vanje 1 žličko olja in malo soli.
Pekač s šalotko vzamemo iz pečice. Primešamo ji ohrovt, oblikujemo v kupček in vrnemo v pečico, eno zarezo niže pa damo pekač z mandlji. Pečemo 7 minut, medtem premešamo ohrovt, tako da je ponekod hrustljav, drugod pa samo malce zmehčan.
Na servirne krožnike valovito naložimo pršut. Stebla zelene pravokotno na tanko narežemo. Ohrovt s šalotko in zeleno stresemo v skledo s prelivom in dobro premešamo. Naložimo na pršut ter potresemo z mandlji in po želji s tankimi rezinami ovčjega sira.