Kaj boste skuhali danes?
Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Riba z maslom in malce posebnim pirejem
Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Riba z maslom in malce posebnim pirejem
Sestavine
- 200 g masla
- 1 šalotka
- 1 lovorov list
- 4 poprova zrna
- 2 fileja morske plošče brez kože in kosti (vsak približno 100–150 g) ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- kodrolistni ali glavnati ohrovt ali špinača, ko postrežemo
pire
- sol
- 300 g gomoljne zelene
- 2 dl mleka
- 0,75 dl sladke smetane
kaprne drobtine
- košček masla (odvzamemo ga od masla za ribe)
- 4 žlice svežih krušnih drobtin
- 1 zvrhana žlička kaper
- 1 žlica grobo nasekljanega peteršilja
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 200 g masla
- 1 šalotka
- 1 lovorov list
- 4 poprova zrna
- 2 fileja morske plošče brez kože in kosti (vsak približno 100–150 g) ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- kodrolistni ali glavnati ohrovt ali špinača, ko postrežemo
pire
- sol
- 300 g gomoljne zelene
- 2 dl mleka
- 0,75 dl sladke smetane
kaprne drobtine
- košček masla (odvzamemo ga od masla za ribe)
- 4 žlice svežih krušnih drobtin
- 1 zvrhana žlička kaper
- 1 žlica grobo nasekljanega peteršilja
Postopek
Pripravimo pire. Zeleno olupimo in narežemo na koščke. Košček masla stopimo v kozici, dodamo zeleno in približno 5 minut pražimo na srednje visoki temperaturi, da se začne rjavo barvati. Prelijemo z mlekom in smetano ter solimo – zelena naj bo ravno pokrita, tako da po potrebi dodamo še malo mleka. Zavremo, pokrijemo in kuhamo 15 minut oziroma tako dolgo, da se zelena zmehča. Odcedimo, tekočino prihranimo, zeleno pa damo v multipraktik. Zmiksamo jo do gladkega in skozi cedilo pretisnemo v čisto kozico. Pri tem si pomagamo s hrbtno stranjo žlice ali z lopatico. Po potrebi lahko dodamo malo prihranjene tekočine, da pire zrahljamo. Preverimo, ali je dovolj začinjen.
Pripravimo kaprne drobtine. Košček masla segrejemo v ponvi, dodamo sveže krušne drobtine in pražimo, da se zlato rjavo zapečejo. Dodamo grobo nasekljane kapre in pražimo še 30 sekund. Stresemo v skledo in pustimo, da se malce ohladijo, nato primešamo še grobo nasekljan peteršilj.
Pečico segrejemo na 140 °C. V majhni ognjevarni kozici ali ponvi, ki naj bo dovolj velika, da lahko vanjo položimo oba ribja fileja, počasi stopimo maslo. Na stopljeno maslo dodamo drobno nasekljano šalotko, lovorov list in poprova zrna. Segrevamo, dokler se maslo ne obarva rahlo rjavo in oreškasto zadiši. Pustimo, da se malo ohladi. V toplo maslo previdno položimo ribja fileja, z njim premažemo vse izpostavljene dele in postavimo v pečico. Poširamo 3 do 4 minute, odvisno od debeline ribe, nato fileja obrnemo in ju poširamo še 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da fileja nista več prozorna in sta čvrsta na otip.
Medtem ko je riba v pečici, pogrejemo pire in zelenjavo skuhamo na pari. Pire naložimo na sredino krožnika in ga s hrbtno stranjo žlice nekoliko razmažemo v krog. Pire obložimo z zelenjavo, nanjo previdno položimo ribo in pokapamo z malo masla od poširanja. Posujemo še s kaprnimi drobtinami in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Piščančja juha s cmoki iz mlincev
Če ste pred martinovim pretiravali in pripravili oziroma kupili preveč mlincev, bo ta juha kot nalašč za vas