Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Super ideje za sladice z bezgovim sirupom


M.K.
31. 5. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Domač bezgov sirup je odličen za pripravo okusnega napitka, odlično pa se obnese tudi v različnih sladicah.

Kolač s prelivom iz bezgovega sirupa
Profimedia
Kolač s prelivom iz bezgovega sirupa

Sezona nabiranja bezgovih cvetov je v polnem zamahu. Del nabranega izkupička velja posušiti za okusen bezgov čaj, iz preostalih cvetov pa lahko pripravimo okusno šabeso ali aromatičen bezgov sirup. Razredčen s hladno (mineralno) vodo nas bo prijetno osvežil v vročih poletnih dneh, uporabimo pa ga lahko tudi pri pripravi aromatičnih sladic.

Sladek, osvežilen, aromatičen

Bezgov sirup, z nežnim cvetličnim vonjem in prepoznavno sladko-kislo noto, je vsestranska sestavina, ki sladicam doda osvežilen in naravno aromatičen pridih. Njegova uporaba v slaščicah sega od preprostih domačih poslastic do prefinjenih kulinaričnih kreacij.

Med najbolj priljubljenimi načini uporabe je prelivanje biskvitov, saj bezgov sirup lepo navlaži testo in mu da rahlo citrusno svežino. Pogosto se uporablja tudi kot sestavina za mousse, panakoto ali jogurtove strjenke, kjer njegova aroma lepo dopolni kremasto teksturo. Odličen je tudi za pripravo sladoledov, sorbetov ali ledenih lučk, kjer ohrani svojo značilno cvetlično noto.

Kolač z bezgovim sirupom in limono
Profimedia
Kolač z bezgovim sirupom in limono

Bezgova sladkost se lepo ujema z jagodičevjem, limono in meto, zato je pogosta izbira v sadnih pitah, parfaitih, ali kot aromatični dodatki stepeni smetani in glazuram za torte. Tudi v kombinaciji s testom za palačinke ali vaflje lahko bezgov sirup doda poseben pridih.

Kako pravilno shraniti bezgov sirup

Zaradi svojega nežnega okusa je bezgov sirup čudovita izbira za vse, ki si želijo naravnega, elegantnega in rahlo nostalgičnega dodatka k poletnim in pomladnim sladicam. Pripravimo ga lahko na zalogo: če ga še toplega natočimo v čiste in sterilizirane steklenice ter shranimo v temen in hladen prostor, se lahko z njim sladkamo več mesecev.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.