Hotdog na žaru: klobase pred peko skuhajte
Popoln hotdog z žara? Imamo recepte za najboljše štručke, izvirne dodatke in trike za pripravo sočnih hotdogov, ki navdušijo na vsakem pikniku!

Hotdog je krasna pogruntavščina. Lahko je povsem preprost in pripravljen v le nekaj minutah, ali pa gurmansko nadgrajen in inovativno pripravljen in s toliko dodatki, kolikor je ustvarjalnih kuharjev. Vse se začne pri kakovostnem mesu, prava eksplozija pa se nadaljuje z dodatki.
V uredništvu revije Dober tek smo pred časom v sodelovanju z mojstrom žara Matejem Stipaničem izdali tematsko številko "Burgerji & hotdogi". Ker bodo slastni hotdogi prav prišli tudi na letošnjih domačih piknikih, smo zbrali nekaj utrinkov nasvetov in receptov.
Hrenovke in klobase
S hrenovkami je preprosto, saj so že kuhane in jih lahko samo pregrejemo, tako da jih 5 minut kuhamo v vreli vodi ali pa jih brez predkuhanja popečemo. Se je pa pri hotdogu s hrenovko vredno malo bolj potruditi z dodatki. Hrenovke namreč v nasprotju s klobasami nimajo izrazitega okusa in zato ne izstopajo kot klobase.
Klobase so odlična izbira za hotdog. Navdušenci lahko naredite tudi svoje klobase, potrebovali boste zmogljivejši kuhinjski robot, ki ima nastavek za polnjenje klobas.
Izbira svežih klobas v naših trgovinah in mesnicah je precej pestra in vse te klobase lahko uporabimo tudi za hotdoge. Pečenice, kranjske klobase, jetrnice, hmeljarske klobase, različne klobase za žar, pikantne španske klobasice chorizo ali severnoafriške merguez pa domače klobase lokalnega mesarja ...
Klobase pred peko skuhajte
Pred peko klobas na žaru, jih najprej 10 do 15 minut kuhajte ali pecite na indirektni vročini žara - torej ne neposredno nad žerjavico ali drugem viru toplote, pomembno pa je, da ima žar pokrov. S tem jih pred peko namreč skoraj v celoti toplotno obdelate in s tem preprečite, da bi med peko počil ovoj.
Če bi surove klobase pekli samo na direktnem ognju, v ponvi ali na žaru, bi ovoj počil in klobase bi se hitreje izsušile.
Kuhane klobase popečemo v ponvi, na žaru ali pa jih nabodemo na ošiljeno vejo in spečemo nad živim ognjem kot pri tabornikih, da se lepo zapečejo in obarvajo.

Več kot le klobasa
V hotdogu se lahko znajde tudi kaj drugega kot klobasa. Vanj lahko naložimo rezine rožnato pečenega steaka, morski hotdog je lahko z rakci ali fileji popečene ali ocvrte ribe, pripravimo lahko veganski hotdog s tofujem, azijsko navdahnjen hotdog.
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Domače štručke
Čeprav je glavna zvezda hotdoga pečena klobasa, je dobra štručka temelj, ki loči povprečen hotdog od vrhunskega. Najboljše štručke za hotdog so rahlo sladkaste, mehke, a dovolj čvrste, da zdržijo težo klobase in dodatkov, ne da bi se razmočile.
Lahko posežete po klasičnih belih štručkah, po štručkah brioš z bogatim maslenim okusom ali celo po štručkah iz droži, ki dajo zanimivo teksturo in okus, a so nekoliko trše.
Doma lahko štručke pripravite po našem receptu, ki je nastal po seriji številnih bolj ali manj uspešnih poizkusov priprave najboljših domačih bombic za burgerje. Na koncu smo prišli do ultimativnega recepta, ki je preizkušeno dober. Ker boste delali obliko štručk in ne bombic, boste morda morali nekoliko prilagoditi čas peke.
Dodatki v hotdogu
Z dodatki se lahko resnično poigrate in ustvarite pravo gurmansko doživetje. Poleg klasike, kot so gorčica, kečap in majoneza, razmislite o pečeni papriki (lahko tisti iz kozarca), ocvrti čebuli (kupite jo v trgovini),svežem avokadu, kislem zelju (za zimske hotdoge), hrustljavi slanini ali celo kimčiju in drugih fermentirancih.

Z belim in rdečim zeljem, korenjem, čebulo in stebelno zeleno
Zeljnata solata z majonezo
Odlično se obnesejo čebulne marmelade, obogatene domače majoneze (z zelišči, hrenom ...), razne solatke (zeljna solata coleslaw, tzatziki ...)
Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom
Česnova majoneza (aïoli) z žafranom
Ljubitelji sira lahko hotdog obogatijo z naribanim cheddarjem ali topljenim sirom, tisti bolj drzni pa z omako iz dimljenih jalapeñov ali pikantno majonezo z limeto. Za piko na i pa ne pozabite na sveža zelišča – drobnjak, koriander ali bazilika bodo vsak ugriz dvignili na višjo raven.
Zabavo ob žaru lahko popestrimo tudi s temi posebnimi hotdogi
Patagonski hotdogi z avokadovo majonezo
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se