
Jagodna zloženka z bezgovim sirupom
Jagodna zloženka z bezgovim sirupom

Sestavine
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve paste (ali semena 1 vaniljevega stroka)
- 50 g sladkorja v prahu
vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 4 veliki rumenjaki
- 1 žlica koruznega škroba
- 0,5 dl bezgovega sirupa
- 2 žlici sladkorja
ingverjev žele
- 1,75 dl ingverjevega sirupa
- 1,75 dl desertnega vina
- 3 listi želatine
biskvitna osnova
- 200 g limonovega kolača (glej nasvet)
marinirane jagode
- 400 g očiščenih in prepolovljenih jagod
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
ko postrežemo
- nekaj ingverjevih piškotov ali piškotov speculaas
- 1 žlička lističev limonskega timijana

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah
Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.
Sestavine
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve paste (ali semena 1 vaniljevega stroka)
- 50 g sladkorja v prahu
vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 4 veliki rumenjaki
- 1 žlica koruznega škroba
- 0,5 dl bezgovega sirupa
- 2 žlici sladkorja
ingverjev žele
- 1,75 dl ingverjevega sirupa
- 1,75 dl desertnega vina
- 3 listi želatine
biskvitna osnova
- 200 g limonovega kolača (glej nasvet)
marinirane jagode
- 400 g očiščenih in prepolovljenih jagod
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
ko postrežemo
- nekaj ingverjevih piškotov ali piškotov speculaas
- 1 žlička lističev limonskega timijana
Postopek
Za vaniljevo kremo v srednje veliki kozici segrejemo smetano in sredico vaniljevega stroka, da zavre. V skledi stepemo rumenjake, koruzni škrob, bezgov sirup in sladkor ter prilijemo vročo vaniljevo smetano. Prelijemo v čisto kozico in pristavimo na majhen ogenj za 5 do 6 minut, da nastane gosta in sijoča krema. Precedimo jo skozi fino sito v skledo in pustimo, da se ohladi.
Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo in jo damo v drugo kozico z ingverjevim sirupom in vinom. Nežno segrevamo, da se želatina stopi, in precedimo skozi drugo fino sito.
Limonov kolač nalomimo na koščke in ga razporedimo v servirno skledo. Prelijemo z želejem in postavimo v hladilnik za 1 uro, da se strdi. Nato na vrh nalijemo vaniljevo kremo in pustimo v hladilniku čez noč.
Naslednji dan damo jagode, sladkor in balzamični kis v skledo, pomešamo in postavimo v hladilnik za kakšno uro, nato jagode naložimo na vrh kupe z marinado vred.
Smetano stepemo z vaniljevo pasto in sladkorjem in z njo okrasimo zloženko.
Nazadnje posujemo še z zdrobljenimi piškoti in limonskim timijanom ter postrežemo.
Nasvet
Pri biskvitu lahko uporabite kateregakoli od naslednjih receptov: limonovi kolački z makom, limonove kocke, limonov polentni kolač ali pa preprost limonin kolač.
Jagode, sladke zrele jagode
Za ta recept uporabimo debele, lepo zrele, rdeče in bleščeče jagode, najboljše so domače ali ekološko pridelane, obrane na vrhuncu zrelosti. Take jagode moramo porabiti čim prej, hranimo pa jih na sobni temperaturi, da ohranijo okus in aromo.