
Kaj boste skuhali danes?
Jagodna zloženka z bezgovim sirupom
Jagodna zloženka z bezgovim sirupom

Sestavine
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve paste (ali semena 1 vaniljevega stroka)
- 50 g sladkorja v prahu
vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 4 veliki rumenjaki
- 1 žlica koruznega škroba
- 0,5 dl bezgovega sirupa
- 2 žlici sladkorja
ingverjev žele
- 1,75 dl ingverjevega sirupa
- 1,75 dl desertnega vina
- 3 listi želatine
biskvitna osnova
- 200 g limonovega kolača (glej nasvet)
marinirane jagode
- 400 g očiščenih in prepolovljenih jagod
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
ko postrežemo
- nekaj ingverjevih piškotov ali piškotov speculaas
- 1 žlička lističev limonskega timijana

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve paste (ali semena 1 vaniljevega stroka)
- 50 g sladkorja v prahu
vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 4 veliki rumenjaki
- 1 žlica koruznega škroba
- 0,5 dl bezgovega sirupa
- 2 žlici sladkorja
ingverjev žele
- 1,75 dl ingverjevega sirupa
- 1,75 dl desertnega vina
- 3 listi želatine
biskvitna osnova
- 200 g limonovega kolača (glej nasvet)
marinirane jagode
- 400 g očiščenih in prepolovljenih jagod
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
ko postrežemo
- nekaj ingverjevih piškotov ali piškotov speculaas
- 1 žlička lističev limonskega timijana
Postopek
Za vaniljevo kremo v srednje veliki kozici segrejemo smetano in sredico vaniljevega stroka, da zavre. V skledi stepemo rumenjake, koruzni škrob, bezgov sirup in sladkor ter prilijemo vročo vaniljevo smetano. Prelijemo v čisto kozico in pristavimo na majhen ogenj za 5 do 6 minut, da nastane gosta in sijoča krema. Precedimo jo skozi fino sito v skledo in pustimo, da se ohladi.
Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo in jo damo v drugo kozico z ingverjevim sirupom in vinom. Nežno segrevamo, da se želatina stopi, in precedimo skozi drugo fino sito.
Limonov kolač nalomimo na koščke in ga razporedimo v servirno skledo. Prelijemo z želejem in postavimo v hladilnik za 1 uro, da se strdi. Nato na vrh nalijemo vaniljevo kremo in pustimo v hladilniku čez noč.
Naslednji dan damo jagode, sladkor in balzamični kis v skledo, pomešamo in postavimo v hladilnik za kakšno uro, nato jagode naložimo na vrh kupe z marinado vred.
Smetano stepemo z vaniljevo pasto in sladkorjem in z njo okrasimo zloženko.
Nazadnje posujemo še z zdrobljenimi piškoti in limonskim timijanom ter postrežemo.
Nasvet
Pri biskvitu lahko uporabite kateregakoli od naslednjih receptov: limonovi kolački z makom, limonove kocke, limonov polentni kolač ali pa preprost limonin kolač.
Jagode, sladke zrele jagode
Za ta recept uporabimo debele, lepo zrele, rdeče in bleščeče jagode, najboljše so domače ali ekološko pridelane, obrane na vrhuncu zrelosti. Take jagode moramo porabiti čim prej, hranimo pa jih na sobni temperaturi, da ohranijo okus in aromo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Orada na louisianski način
Radi preizkušate svetovne kuhinje? Za vas smo ujeli orado z mangom in avokadom.
Domači ravioli s špinačo in skuto
Goveji lonec z zelenjavo
Preprosta priprava in še lažje pomivanje! Enolončnico za deževne dni smo »podprli« s tabaskom.