
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Bezgov žele z malinami in penečim vinom

Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Postopek
Polovico malin razdelimo v dva 1,5 dl velika modla ali skodelici. Maline naj bodo približno enako velike.
Preostale maline razpolovimo in jih damo v skledo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, posujemo s sladkorjem in premešamo. Zmes pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Lističa želatine damo v posodo s hladno vodo, da se zmehčata. V kozico zlijemo bezgov sok in 0,5 dl penečega vina. Segrevamo, da mešanica rahlo zavre, nato kozico odstavimo.
Vzamemo zmehčana lističa želatine, ju stisnemo in dobro ožmemo. Damo ju v kozico z bezgovim sokom in vinom ter premešamo, da se razpustita. Ohladimo toliko, da je zmes dovolj hladna in se jo lahko dotaknemo (pomagamo si tako, da ponev postavimo v plitvo korito s hladno vodo). Ko je zmes dovolj hladna, dodamo preostalo vino in premešamo. Bolj rahlo mešamo, več mehurčkov ima žele. Zmes previdno zlijemo v modla z malinami. Postavimo ju na pladenj in damo v hladilnik, kjer ju pustimo tri do štiri ure, da se žele strdi.
Žele prekucnemo na krožnik in obložimo z mariniranimi malinami. Žele po želji na rahlo posipamo tudi s črnim poprom. Postrežemo.