
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Bezgov žele z malinami in penečim vinom

Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)

Ledene kocke s cvetovi - popoln poletni detajl vsake pijače
Našemu bralcu so v lokalu postregli z ledom, v katerem so bili majhni pisani cvetovi. »Videti je bilo čudovito, vendar ko sem podoben led skušal pripraviti doma, so se vsi cvetovi ‘zgubali’. Mi lahko svetujete, kako lahko lepo zamrznem cvetove v kockah ledu?«

Super ideje za sladice z bezgovim sirupom
Domač bezgov sirup je odličen za pripravo okusnega napitka, odlično pa se obnese tudi v različnih sladicah.

Hotdog na žaru: klobase pred peko skuhajte
Popoln hotdog z žara? Imamo recepte za najboljše štručke, izvirne dodatke in trike za pripravo sočnih hotdogov, ki navdušijo na vsakem pikniku!
Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Postopek
Polovico malin razdelimo v dva 1,5 dl velika modla ali skodelici. Maline naj bodo približno enako velike.
Preostale maline razpolovimo in jih damo v skledo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, posujemo s sladkorjem in premešamo. Zmes pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Lističa želatine damo v posodo s hladno vodo, da se zmehčata. V kozico zlijemo bezgov sok in 0,5 dl penečega vina. Segrevamo, da mešanica rahlo zavre, nato kozico odstavimo.
Vzamemo zmehčana lističa želatine, ju stisnemo in dobro ožmemo. Damo ju v kozico z bezgovim sokom in vinom ter premešamo, da se razpustita. Ohladimo toliko, da je zmes dovolj hladna in se jo lahko dotaknemo (pomagamo si tako, da ponev postavimo v plitvo korito s hladno vodo). Ko je zmes dovolj hladna, dodamo preostalo vino in premešamo. Bolj rahlo mešamo, več mehurčkov ima žele. Zmes previdno zlijemo v modla z malinami. Postavimo ju na pladenj in damo v hladilnik, kjer ju pustimo tri do štiri ure, da se žele strdi.
Žele prekucnemo na krožnik in obložimo z mariniranimi malinami. Žele po želji na rahlo posipamo tudi s črnim poprom. Postrežemo.