
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Bezgov žele z malinami in penečim vinom

Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)

Spanakopita – grška pita s špinačo in feto
Spanakopita je izvrstna tradicionalna grška jed. Postrežemo jo za predjed ali pa glavno jed skupaj s solato. Če jo pripravite s kupljenim vlečenim testom, ne boste imeli veliko dela.

Sladice z ribezom, ki se kar stopijo v ustih
Rahlo kiselkast okus ribeza se odlično poda k sladkobi sladic, njegova vsestranskost pa omogoča brezmejno ustvarjalnost v kuhinji.

Hitri recepti za okusne zelenjavne juhe za vsak dan
Obilje pisane zelenjave na domačih vrtovih in tržnicah vabi da sezonske pridelke čim bolj celovito vključimo v pripravo zdravih poletnih jedi.
Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Postopek
Polovico malin razdelimo v dva 1,5 dl velika modla ali skodelici. Maline naj bodo približno enako velike.
Preostale maline razpolovimo in jih damo v skledo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, posujemo s sladkorjem in premešamo. Zmes pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Lističa želatine damo v posodo s hladno vodo, da se zmehčata. V kozico zlijemo bezgov sok in 0,5 dl penečega vina. Segrevamo, da mešanica rahlo zavre, nato kozico odstavimo.
Vzamemo zmehčana lističa želatine, ju stisnemo in dobro ožmemo. Damo ju v kozico z bezgovim sokom in vinom ter premešamo, da se razpustita. Ohladimo toliko, da je zmes dovolj hladna in se jo lahko dotaknemo (pomagamo si tako, da ponev postavimo v plitvo korito s hladno vodo). Ko je zmes dovolj hladna, dodamo preostalo vino in premešamo. Bolj rahlo mešamo, več mehurčkov ima žele. Zmes previdno zlijemo v modla z malinami. Postavimo ju na pladenj in damo v hladilnik, kjer ju pustimo tri do štiri ure, da se žele strdi.
Žele prekucnemo na krožnik in obložimo z mariniranimi malinami. Žele po želji na rahlo posipamo tudi s črnim poprom. Postrežemo.