Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Bralka sprašuje: "Kako se znebimo grenčine v jajčevcih?"


Uredništvo
30. 5. 2025, 14.40
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

"Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?"

Jajčevci na žaru
Profimedia
Jajčevci na žaru

Jajčevci (znani tudi kot melancani) so priljubljena poletna zelenjava z nežnim, rahlo oreškastim okusom. Izvirajo iz Azije, danes pa so nepogrešljiva kulinarična sestavina v sredozemski in balkanski kuhinji. Znani so po značilni podolgovati obliki in sijoči vijoličasti lupini, vendar obstajajo tudi bele, zelene in črtaste različice.

Jajčevci so idealna sestavina za lahkotne in okusne obroke, še posebej v sezoni, ko so na voljo sveži in lokalno pridelani. Jajčevci so vsestranski v kulinariki – uporabljamo jih lahko pečene, pražene, polnjene, kot sestavino omak, namazov (npr. baba ganuš) ali v znamenitih jedeh, kot so musaka, ratatouille in parmigiana.

Ratatuj z jajcem

Ratatouille z jajcem

V tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Ne veste, kaj je to? Ena najbolj živopisnih poletnih jedi na tem koncu sveta, ki si jo lahko pripravite skoraj izključno s tem, kar ponuja vaš zelenjavni vrt.

Enostavno

Zakaj jajčevci grenijo

Ne glede na njegovo vsestranskost, pa jajčevca mnogi ne dodajajo v jedi, ker lahko greni. Grenak okus jajčevca je posledica naravno prisotnih spojin, predvsem solanina, ki spada med zaščitne alkaloide. Jajčevec kot član družine razhudnikov vsebuje te snovi za obrambo pred škodljivci, vendar lahko v večjih količinah povzročijo neprijeten okus.

Musaka z jajčevci in oblogo iz jogurta 3
Dober Tek
Musaka z jajčevci in oblogo iz jogurta

Grenkoba se najpogosteje pojavi pri starejših, prezrelih plodovih, ki vsebujejo več semen in so bili morda izpostavljeni vročini, suši ali neugodnim pogojem za rast. Vplivajo pa tudi sorte – sodobne vrste so pogosto manj grenke.

Kako se znebiti grenčine v jajčevcih

Če za pripravo jedi ne morete dobiti manjšega jajčevca, ki vsebuje manj semen in je zato manj grenek, se lahko njegove grenkosti znebite tako, da neolupljen jajčevec narežete, posolite in pustite stati 20 minut, da spusti grenki sok. Rezine nato nekoliko stisnite, da odteče nekaj grenke tekočine, operite z vodo, posušite in poljubno pripravite.

Cel, neolupljen jajčevec lahko tudi večkrat prebodete z zobotrebcem (ali z lesenim nabodalom za zelo velike jajčevce) in ga za eno uro potopite v hladno vodo.

Čeprav je grenkoba naravni obrambni mehanizem jajčevca, jo lahko s pravilno pripravo skoraj povsem odstranite, zato ni razloga, zakaj tega izjemnega živila ne bi redno vključevali v vaš jedilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.