Motovilec

Ena prvih solatnic je odlična izbira, ko želimo razstrupiti telo

Milka Kleč
22. 2. 2025, 17.00
Deli članek:

Ali tudi vi že uživate v spomladanskih okusih motovilca? Najboljši je tisti z domačega vrta, sveže nabran, izjemno okusen. Zdaj je čas za poletno setev.

Profimedia
Zagotovite si skledo motovilca in svoje telo okrepite s prepotrebnimi vitamini in minerali na pomlad.

Motovilec je izjemno trdoživa rastlina, saj preživi zimo, in če ga posejemo dovolj zgodaj, lahko v njegovem okusu uživamo tudi čez zimo. Če ste ga avgusta pozabili posejati, je čas za njegovo setev prav zdaj. Kaj narediti, da bi bolje kalil?

Preberite več:

Pomembno je dobro kaljenje

Da bi imeli čim boljši pridelek, je dobro motovilec pripraviti na kaljenje. Najboljša so semena, ki so stara tri leta, a tudi sveža semena lahko prelisičimo. Veliko bomo naredili, če jih bomo za nekaj dni dali v zamrzovalnik, tako bodo potem veliko bolje kalila. Semena motovilca lahko pomešamo tudi z nekaterimi drugimi sortami solate, ki hitro klijejo, saj si bomo tako zagotovili več različnih solatnic že v zgodnji pomladi.

Profimedia
Da bi imeli čim boljši pridelek, je dobro motovilec pripraviti na kaljenje.

V različnih terminih

Motovilec lahko sadimo v različnih časovnih terminih, a zmeraj pazimo, da je setev pri hladnih temperaturah, saj pri visokih le slabo kali. Če se želimo z njim oskrbovati dlje časa, ga lahko v začetku pomladi sejemo na 14 dni. Če bo konec zime ali pomladi pretopel, ga zaščitite s smrečjem, kopreno ali slamo, saj res ne mara, če prehitro posije sonce. Opremljeni s temi napotki si boste zagotovo priskrbeli dober pridelek in uživali v hrustljavih, okusnih in zelo zdravilih zelenih listkih.

Železa kot pri špinači

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

V motovilcu najdemo veliko magnezija, ki je ena najpomembnejših rudnin, ki pripomorejo k našemu zdravju. Po raziskavah pripomore kar k 300 procesom v telesu, povezanih z encimi, in preprečuje ali zdravi številna kronična obolenja.

Med rastlinskimi viri železa je motovilec zagotovo pomembna zelenolistna zelenjava. Redno uživanje motovilca v pomladnih dneh nam bo tako pomagalo pri preprečevanju slabokrvnosti, prav tako pa nas bo hitro napolnilo z energijo, ki nam je navadno nekaj posrka spomladanska utrujenost.

Za zdrav metabolizem

Motovilec je tudi odličen vir vitaminov iz skupine B, med katerimi še najbolj izstopa predvsem vitamin B6. Tega v večjih količinah najdemo v bananah in rdeči papriki. Vitamin B6 ima v našem telesu veliko pomembnih nalog. Sodeluje pri presnovi makrohranil in pripomore k ohranjanju kognitivnih funkcij ter pri krepitvi našega imunskega sistema. Zelo pomemben je tudi za kožo, po mnenju nekaterih pa je tudi ključna snov za zmanjšanje tveganja za pojav celulita.

Shutterstock
Motovilec je blagodejen za kožo, nekateri tudi menijo, da zmanjša tveganje za pojav celulita.

Za spomladanske prečiščevalne diete

Motovilec, kot smo že ugotovili, ni samo okusen, temveč tudi izjemno zdrav. Prav tako je odlična izbira v času, ko želimo razstrupiti telo in izgubiti kakšen kilogram. Njegova energijska vrednost je namreč zelo nizka, saj 100 gramov vsebuje le dvanajst kilokalorij, kar pomeni, da je primerno živilo pri različnih hipokaloričnih dietah.

Kako ga pripraviti

Poskusite mu dodati tudi sadje, odličen je v kombinaciji s hruško, mandarino in jabolkom.

Zaradi značilne arome in nežno sladkastega okusa je več kot odličen že zgolj primerno čist in presen. Po navadi ga uporabimo za pripravo solat, ki jih lahko obogatimo z različnimi oreščki, semeni, česnom in drugimi dodatki, po katerih radi posežemo.

V slovenski kuhinji mu najpogosteje dodajamo krompir in trdo kuhana jajca, prav tako tudi fižol. Poskusite mu dodati tudi sadje, odličen je v kombinaciji s hruško, mandarino, jabolkom in začinjen zgolj z limoninim sokom. Preizkusite ga tudi v kombinaciji z mocarelo ali parmezanom, dodajte mu pečene šampinjone ali pomešajte z listi špinače in rukole.