Salep

Kaj se zgodi, če popijete pijačo pripravljeno iz divjih orhidej?

M.H./Revija Jana
10. 2. 2025, 07.22
Posodobljeno: 10. 2. 2025, 07.22
Deli članek:

Poznate salep, toplo pijačo iz mleka in prahu korenin divjih orhidej? Skodelica salepa s cimetom pričara toploto in ugodje, je pa tudi zdrava.

Shutterstock
Salep še danes uporabljajo za blaženje želodčnih težav.

Salep se skuha s polnomastnim mlekom in prahom korenin divjih orhidej, ki ga lahko kupimo v turških trgovinah tudi pri nas. Iz salepa v Iranu in Turčiji izdelujejo tudi poseben sladoled.

Prah salepa je pridelan iz korenin divje orhideje navadne kukavice (Orchis morio) ali katere druge vrste, katerih zdravilne učinke so poznali po vsej Evropi. V stari Grčiji so prah iz korenin uporabljali za zdravljenje ran in tuberkuloze, Rimljani pa so bili prepričani, da je močan afrodiziak. Še celo Paracelsus je bil prepričan, da so korenine navadne kukavice zaradi njihove oblike, ki spominja na moške testise, afrodiziak. V renesansi so menili, da imajo korenine dovolj hranljivih snovi, da lahko en kozarec napitka nadomesti obrok. V starem germanskem zdravilstvu so napitek iz prahu orhidejinih korenik uporabljali pri diareji in mrzlici. Ko v Evropi še niso poznali kave, so v kavarnah poleg čaja stregli tudi salep.

Shutterstock
Divja orhideja navadna kukavica je v Sloveniji sicer pogosta, a zavarovana rastlina.

Divja orhideja

shutterstock_1020878011

Zanimivosti

Bodite med prvimi in s poslovno analitiko spreminjajte prihodnost poslovanja

Navadna kukavica raste tudi pri nas na travnikih, a je je čedalje manj zaradi vse manj travniških površin, zato je zavarovana in njeno nabiranje ni dovoljeno. Tudi v drugih predelih Evrope je zaščitena, še posebno v Grčiji, kjer so jo prav zaradi nabiranja za pijačo skoraj iztrebili. V Turčiji, kjer je pijača najbolj razširjena, je prepovedano izvažati korenine divjih orhidej in začeli so gojiti rastline, da bi jih v naravi zaščitili. Korenine sicer nabirajo tako, da rastlini odtrgajo le polovico korenine, tako da še vedno lahko raste. Nato jih operejo, poparijo, dobro posušijo na soncu in zmeljejo v prah.

V Turčiji, pa tudi v Bosni, kjer je še ostala otomanska navada pitja salepa, ga uporabljajo tudi za zdravljenje želodčnih težav. Salep namreč obda sluznico prebavnega trakta z zaščitnim slojem in omogoči zdravljenje. 

Kako skuhati salep

Sestavine:

  • 1 čajna žlička prahu salep
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • pol čajne žličke sladkorja
  • ščep mletega cimeta

Priprava:

  • Mleko segrejemo, in tik preden zavre, vanj vmešamo sladkor in salep.
  • Kuhamo na zmernem ognju vsaj pet minut in ob tem neprestano mešamo. Pazimo, da ne zavre.
  • Lahko ga kuhamo tudi dlje, da bo imela pijača močnejši okus.
  • Kuhan salep nalijemo v skodelice, posujemo s cimetom in postrežemo.
  • Pijemo vroče. Namesto s cimetom ga lahko potresemo tudi s žafranom ali strtimi pistacijami.