Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Zrnati sir ali 'cottage cheese' je v zadnjem letu postal ena najbolj vročih sestavin v kulinariki. Iz ozadja hladilnika se je prebil v osrčje trendov, domačih kuhinj in družbenih omrežij. Če je bil nekoč povezan predvsem z dietnimi jedilniki, je danes kulinarična zvezda, nad katero se navdušujejo gurmani, športniki in ljubitelji zdravih obrokov. In to z dobrim razlogom: zrnati sir je beljakovinska bomba, blagega okusa in neverjetno vsestranska sestavina, ki se poda tako sladkim kot slanim jedem.
Zrnati sir je različica skute, a brez značilnega kiselkastega okusa. Ker sirna zrna pri pripravi sperejo in odcedijo, se ne držijo skupaj – tako pridobi značilno zrnato teksturo.
Zakaj zrnati sir postaja tako priljubljen?
Prvi razlog je njegova hranilna sestava. Zrnati sir vsebuje veliko kakovostnih beljakovin in hkrati le malo maščobe, zato je idealen za pripravo uravnoteženih obrokov. Ker visoka vsebnost beljakovin zagotavlja, da ostanemo siti dlje, ga številni dodajo zajtrku ali dopoldanski malici. Povprečno vsebuje 10–12 g beljakovin na 100 g, kar ga po hranilni vrednosti uvršča med najbolj dostopna visoko beljakovinska živila.
Drugi razlog njegovega nenadnega vzpona v priljubljenosti pa je očiten za vse, ki radi ustvarjajo v kuhinji: zrnati sir je res vsestranski. Njegov blag, rahlo kremast okus se lepo zlije s sadjem, medom, oreščki, pa tudi s paradižnikom, svežimi zelišči, jajci ali testeninami. Ravno ta prilagodljivost ga je povzdignila med najpogosteje uporabljene sestavine v viralnih receptih, od jutranjih skled do »fit« pic in kremastih omak.
Zrnati sir v kuhinji: sladko in slano
Zrnati sir je kot ustvarjen za tiste, ki radi eksperimentirajo. V sladkih kombinacijah se odlično ujame s svežim sadjem, granolo ali medom. Z njim lahko pripravimo številne kremaste sladice ali pa ga dodamo v maso za palačinke.
Odličen je v hitro pripravljenih solatah s kumarami, paradižniki in baziliko, lahko ga uporabimo v omakah za testenine ali pa kot osnovo za nadeve. Eden najbolj priljubljenih trendov zadnjega časa je testo z zrnatim sirom za pico ali tortiljo. Rezultat je lažja, beljakovinsko bogata alternativa, ki je v kulinarični skupnosti sprožila pravo evforijo.
Prednosti zrnatega sira
Zrnati sir je odličen izbor za vse, ki želijo jesti bolj hranljivo, a hkrati ne pretežko. Visoka vsebnost beljakovin podpira rast in obnovo mišic, zato ga radi uporabljajo športniki. Ker vsebuje kalcij, krepi tudi kosti in zobe. Njegova lahka struktura pa poskrbi, da je prijazen do želodca in prebave, kar je dodaten plus pri vsakodnevni uporabi. Zrnati sir je povrhu vsega tudi cenovno dostopen.
Ni naključje, da je zrnati sir postal globalni trend. Od sladkih zajtrkov do hitrih namazov, proteinskih pic ali svežih solat – odlično se znajde v vsaki kuhinji in hitro postane nepogrešljiv.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se