ZGODNJA MENOPAVZA

Nekatere ženske preseneti hitreje, kot je pričakovano

Mojca Kopriva
8. 2. 2022, 21.03
Deli članek:

Menopavza je za mnoge ženske neprijetna sprememba, s katero se večina spopade v letih okoli abrahama. A v nekaterih primerih menopavza nastopi že prej, celo pred 40. letom starosti.

Dreamstime
Med prve simptome zgodnje menopavze štejemo izostanek mesečnega perila in neredne menstrualne cikle.

Menopavza pomeni konec reproduktivnega obdobja za ženske, s tem pa fizične in psihične spremembe, s katerimi se sooča večina žensk. Mednje štejemo vročinske valove, nočno potenje, nespečnost in nihanje razpoloženja. Zdravniki pravijo, da menopavza navadno nastopi med 45. in 55. letom starosti, a največ žensk se z neprijetnimi simptomi sooči okoli 51. leta starosti. Nižji odstotek žensk se sooči z zgodnjo menopavzo, ki lahko nastopi tudi že v 40. letu starosti. V zelo redkih primerih pa nekatere tudi že v 30. letih. Navadno je vzrok za to zdravstvena težava, ki povzroči, da ženska nima več ovulacije in tudi ne menstruacije. Včasih pa jajčniki svojo glavno funkcijo izgubijo brez dobro poznanega vzroka.

Bolezenski in genetski vzroki

Menopavza je začetek neplodnosti pri ženskah. Do tega pa ne pride kar čez noč. Telo počasi prehaja v stanje neplodnosti, kar po navadi traja nekaj let (lahko tudi deset let). To obdobje imenujemo perimenopavza. 

Med najbolj znane vzroke za prezgodnjo menopavzo štejemo avtoimunske bolezni, kot so hipotiroidizem (premalo delujoča ščitnica), Crohnova bolezen, eritematozni lupus in revmatoidni artritis. Okoli 10 do 30 odstotkov žensk s temi stanji doživi prezgodnjo menopavzo. Na zgodnjo menopavzo lahko vplivajo tudi kajenje, nezdrav življenjski slog in visoka telesna teža, kemoterapija, razna vnetja in epilepsija ter tudi nekatera genetska stanja, med njimi galaktozemija ali dedno pomanjkanje encimov, ki pretvarjajo galaktozo v glukozo. Z zgodnjo menopavzo se lahko spopadejo tudi bolnice s Turnerjevim sindromom ali hiperplazijo ali nekatere z resnimi obolenji, kot so rak jajčnikov ali Hodgkinova bolezen.

Simptomi zgodnje menopavze

Med prve simptome zgodnje menopavze štejemo izostanek mesečnega perila in neredne menstrualne cikle, poleg tega pa še spremembe razpoloženja in nenadno nočno znojenje. To so znaki, ki kažejo na to, da so jajčniki začeli proizvajati manj estrogena. Pozneje se lahko pojavijo še težave z inkontinenco (uhajanjem urina), suha nožnica, suha koža, oči in usta, spremembe telesne teže, bolečine v sklepih, srčne palpitacije, vrtoglavica, sprememba okusa in vonja, umikanje dlesni, slaba prebava, napadi tesnobe in panike. ***Template B14 POUDAREK (znojenje - obrez): Pomanjkanje estrogena je krivo za nenadne vročinske oblive in nočno znojenje. PPS (menstruacija): Med prve simptome zgodnje menopavze štejemo izostanek mesečnega perila in neredne menstrualne cikle. RDEČ OKVIR: PERIMENOPAVZA Menopavza je začetek neplodnosti pri ženskah. Do tega pa ne pride kar čez noč. Telo počasi prehaja v stanje neplodnosti, kar po navadi traja nekaj let (lahko tudi deset let). To obdobje imenujemo perimenopavza. SIV OKVIR: Dejavniki tveganja NEZDRAVE NAVADE Pomankanje gibanja, kajenje in nezdrava prehrana pripomorejo k zgodnji menopavzi. Problematični so predvsem enostavni ogljikovi hidrati, prevelik vnos sladkorja in procesirana hrana. Brez citata in številke***

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste