Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Cela družina za mizo
Čas branja 2 min.

Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo


Milka Kleč
7. 3. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tipično slovensko nedeljsko kosilo se še vedno streže s pečenko in krompirjevo prilogo, na koncu pa seveda ne sme manjkati še nekaj sladkega.

Polnjena puranja pečenka z orehi
arhiv Svet24
Polnjena puranja pečenka z orehi

Tokrat smo za vas pripravili tri recepte za odlično nedeljsko kosilo: polnjeno puranjo pečenko z orehi, omamno dober pečen krompir s papriko in za piko na i še mehek čokoladni bananin kruh, ki se odlično poda h kavi.

Preberite tudi:

Polnjena puranja pečenka z orehi

Količina: 4 osebe

Čas priprave: 1 ura 30 minut

Sestavine:

  • 1 kg puranjih prsi
  • sol, poper
  • 80 g gorgonzole
  • 150 g mlade špinače
  • 80 g orehov
  • 2 žlici olja
  • 125 ml belega vina
  • 400 ml piščančje jušne osnove
  • 250 ml smetane za kuhanje

Priprava:

Meso začinimo s soljo in poprom. Notranjost premažemo z gorgonzolo. Špinačo operemo in jo v vreli slani vodi na hitro pokuhamo. Potem jo odcedimo in z vilicami pretlačimo. Orehe sesekljamo. Špinačo in dve tretjini orehov razdelimo po gorgonzoli v mesu. Meso zvijemo in z vrvico prevežemo.

V ponvi segrejemo olje in po vseh straneh popečemo meso. Zalijemo z belim vinom in jušno osnovo. Počasi kuhamo od 50 do 60 minut. Pečenko vzamemo iz omake in omako zgostimo s smetano. Solimo, popramo in dodamo preostale orehe. Pečenko narežemo in postrežemo z omako. Za prilogo ponudimo brokoli s prepraženimi orehi in slani krompir.

Pečen krompir s papriko

Količina: za 4 osebe 

Čas priprave: 50 minut

Sestavine:

  • 4 veliki krompirji s tanko lupino
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • sol
  • oljčno ali sončnično olje
  • nekaj vejic svežega peteršilja
Pečen krompir s papriko
Profimedia
Pečen krompir s papriko

Priprava:

Krompir in papriki operemo ter oboje narežemo na kose. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem in nanj stresemo krompir, ki ga rahlo posolimo. Postavimo v pečico za 25 minut. Pekač odstranimo iz pečice in krompirju dodamo papriko. Zelenjavo po želji še malo začinimo ter prelijemo z malo olja. V ogreti pečici jo pečemo še 15 minut. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo in ga dobro otresemo ter drobno sesekljamo. Potresemo ga po pečenem krompirju in papriki.

Čokoladni bananin kruh

Količina: za 6 oseb 

Čas priprave: 2 uri

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavoj vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 banani
  • 75 g + 50 g masla
  • 100 ml polnomastnega mleka
  • 75 g mlečne čokolade
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici kakava
Čokoladni bananin kruh
Profimedia
Čokoladni bananin kruh

Priprava:

Moko, kvas, obe vrsti sladkorja in sol v skledi dobro premešamo. Banani olupimo, pretlačimo in dodamo moki. Stopimo 75 gramov masla, dodamo mleko in segrevamo do mlačnega. Prilijemo k moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo s krpo ter postavimo na toplo in neprepišno mesto za eno uro.

Za nadev nalomimo čokolado in jo stopimo s 50 grami masla. Ko se rahlo ohladi, vmešamo sladkor v prahu in kakav. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo na 40 x 50 cm velik pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, le poldrugi centimeter na robovih pustimo brez nadeva.

Testo prerežemo na pol, da dobimo dva pravokotna trakova. Prepletemo ju in položimo v pekač. Z nožem zarežemo centimeter po površini, da se vidi nadev. Pokrijemo s krpo in počakamo 15 minut. Čokoladni kruh premažemo z mlekom, pokrijemo s papirjem za peko in pečemo od 35 do 40 minut pri 200 stopinjah Celzija.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.