Kuhamo zdravo

Recept za okusno solato, ki vas bo nasitila

Metka McCully Žigon/Revija Jana
27. 2. 2025, 12.14
Posodobljeno: 27. 2. 2025, 12.14
Deli članek:

Por je izvrstna in zelo zdrava zimska zelenjava. Na vrtu odlično prezimi in ga lahko pobiramo (če ni ravno pod snegom) vso zimo. Obožujem ga v solati.

Profimedia
Topla porova solata

Morda v celinski Sloveniji kuhane solate niso tako običajne. Pri nas na Primorskem oziroma v naši družini pa jih imamo zelo radi. Kot kuhano solato pripravimo gomolje janeža, cikorijo, trde liste radiča, regrat, ko je že velik, in tudi zeleno solato, če je imamo toliko, da je ne moremo sproti pojesti surove.

Preberite več:

Sestavine:

  • 2 pora 
  • 2 jajci
  • sok pol limone
  • olivno olje 
  • sol

Priprava:

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Por operite in na grobo zrežite na približno 3 cm dolge koščke. Dajte jih v lonec in zalijte z vodo, kuhajte 10–15 minut.

Jajci v trdo skuhajte, sama ju umijem in dam kuhat kar k poru. Ko je vse kuhano, vodo odlijte, lahko jo uporabite tudi za zelenjavno juho. Jajci olupite in na grobo narežite.

V skledi zmešajte por, jajci, sol, limonin sok in olivno olje. Solato lahko jeste še toplo.

Namig: Poru lahko dodate špinačo, jajci pa lahko spečete tudi na oko.