Tožba

Nekdanji zaposleni v podjetju SpaceX Muska obtožujejo zlorab na delovnem mestu

A.S./STA
13. 6. 2024, 13.00
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 13.02
Deli članek:

Skupina nekdanjih zaposlenih v vesoljskem podjetju SpaceX je zoper lastnika podjetja Elona Muska vložila tožbo zaradi domnevnih zlorab na delovnem mestu in nezakonite odpovedi pogodb o zaposlitvi. Obtožujejo ga namernega ustvarjanja sovražnega delovnega okolja in seksistične korporativne kulture

Profimedia
Muska med drugim obtožujejo namernega ustvarjanja sovražnega delovnega okolja in seksistične korporativne kulture.

V tožbi, ki jo je osem nekdanjih zaposlenih vložilo na pristojno sodišče v Los Angelesu, navajajo, da so odpovedi pogodb prejeli po objavi javnega pisma, v katerem so podrobno opisali pomisleke glede spodbujanja seksistične kulture v podjetju SpaceX, obenem pa upravni odbor podjetja pozvali, naj se distancira od Muskovih dejanj.

"Musk misli, da je nad zakonom. Veselimo se, da bo na sodišču odgovarjal za svoja dejanja," je ob tem dejala odvetnica tožnikov Laurie Burgess.

Nekdanja zaposlena v podjetju SpaceX Paige Holland-Thielen pa vložitev tožbe ocenjuje kot pomemben mejnik v prizadevanjih za prevzemanje odgovornosti vodstva podjetja in za izvedbo potrebnih sprememb v podjetju. "Upamo, da bo tožba spodbudila naše kolege, da se še naprej borijo za izboljšanje razmer v delovnem okolju," je dodala.

"Musk je zavestno in namenoma ustvaril sovražno delovno okolje, ki temelji na njegovem vedenju, ko je v delovno okolje prinašal spolne fotografije, meme in komentarje, ki so bili ponižujoči do žensk in skupnost LGBTQ+," so v izjavi zapisali odvetniki tožnikov.

Podobne obtožbe s strani zaposlenih so v preteklosti letele tudi na podjetje Tesla, ki je prav tako v Muskovi lasti.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka