
Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Trebnje



Vsako leto tretji petek v novembru s tradicionalnim slovenskim zajtrkom praznujemo dan slovenske hrane. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva ter osveščati o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih, in spodbujati k racionalnem ravnanju z embalažo.
Na Osnovni šoli Trebnje in podružnicah smo letos že trinajstič obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. V letošnjem letu so učenci in učitelji podaljšanega bivanja pripravili tematsko razstavo v šolski avli. Učenci 6. razreda so pri gospodinjstvu pripravljali jedi po receptih iz publikacije Teden slovenske hrane (pečeno proseno kašo s sadjem in z medom, ajdov kruh z orehi in medom ter pehtranove polžke). Učenci so sestavili predloge obrokov, ki jih bomo po zmožnostih šolske kuhinje vključili v šolski jedilnik. V 2. razredu pa so dan obeležili kar z dnevom dejavnosti. Na PŠ Šentlovrenc so učenci 1. razreda s pomočjo kuharice spekli kruh, ki so ga potem razdelili med vse učence šole.
Vsako leto na šolo in podružnice povabimo predstavnike kmetij, ki se ta dan predstavijo in pripravijo degustacijo svojih pridelkov in izdelkov. Na Osnovni šoli Trebnje in Podružnični šoli Dobrnič je gospod Ivan Konda predstavil izdelke Ekološke ovčarske kmetije Konda. Učenci in zaposleni so lahko poskusili ekološki ovčji jogurt, skuto, kefir in različne vrste sira. Vsi so bili nad izdelki iz ovčjega mleka navdušeni, zato jih bomo umestili v šolski jedilnik. Na Podružnični šoli Dolenja Nemška vas je gospa Marjeta Uhan predstavila dejavnost Sadjarske kmetije Uhan in pripravila degustacijo različnih sort jabolk ter jabolčnega soka. Na Podružnični šoli Šentlovrenc pa je gospa Anja Kastelic predstavila Ekološko kmetijo Kastelic. Učenci so lahko poskusili jabolčni čips in jabolčni sok. Vsem predstavnikom se iz srca zahvaljujemo za vložen trud, podarjen čas in uspešno sodelovanje tudi med šolskim letom.
»Zajtrk s kruhom – super dan!« je slogan letošnjega zajtrka. Po jutru se dan pozna. Današnji je bil zagotovo super, saj smo se v dobri družbi okrepčali s kruhom, z medom, maslom, mlekom in jabolkom. Večino sestavin so priskrbeli okoliški kmetje. Črni kruh so v pekarni Grajske dobrote spekli zastonj zaradi uspešnega sodelovanja s šolo.
Da bomo zdravi, jejmo raznoliko hrano. Zelenjavo in sadje si privoščimo večkrat na dan. Kupujmo lokalne in sezonske sestavine. Hrana, ki je pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža in hranljiva ter polnejšega okusa. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na redno gibanje.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Oblačno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti