
Kaj boste skuhali danes?
Klapavice s porom in žafranom
Za okusne školjke je vedno pravi čas
Klapavice s porom in žafranom
Za okusne školjke je vedno pravi čas

Sestavine
- 3 kg klapavic
- 2 pora
- 2 stroka česna
- nekaj vejic peteršilja, nekaj vejic timijana in nekaj lovorovih listov
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 dl suhega šerija
- 1 dl suhega belega vina
- dober ščep žafrana
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Nenavadna krompirjeva polenta iz dežele dondolašev
Grobnik ni znan le po slovitem motociklističnem dirkališču, temveč tudi po pustnih likih – dondolaših in izjemni kulinariki.

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.
Sestavine
- 3 kg klapavic
- 2 pora
- 2 stroka česna
- nekaj vejic peteršilja, nekaj vejic timijana in nekaj lovorovih listov
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 dl suhega šerija
- 1 dl suhega belega vina
- dober ščep žafrana
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Postopek
Klapavice operemo v koritu hladne vode, pri čemer jim odstranimo bradice in jih oščetkamo, da odstranimo vitičnjake. Z vsako školjko potrkamo ob stranico korita – če se tesno ne zapre, jo zavržemo (zavržemo tudi vse školjke z razbitimi lupinami). Školjke damo v cedilo (v več porcijah) in jih dobro oplaknemo pod hladno tekočo vodo.
Por očistimo, narežemo na kolobarje in dobro operemo. Česen drobno sesekljamo. Zelišča z nitjo povežemo v zeliščni šopek.
V dovolj veliki kozici, da bodo šle vanjo vse školjke (če nimamo zelo velike, vzamemo dve manjši), segrejemo olje. Dodamo por in ga pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Dodamo zeliščni šopek, prilijemo šeri in vino, posujemo z žafranom ter segrejemo tik do vrelišča. Pomešamo, da bo žafran lepše odišavil vino.
Temperaturo zmanjšamo na srednjo do nizko, nato dodamo školjke in pomešamo. Kozico pokrijemo s pokrovko in kuhamo, da se školjke odprejo (trajalo bo približno 4 minute), medtem kozico nekajkrat potresemo. Odstranimo zeliščni šopek, dodamo smetano in pomešamo. Pokusimo, če je treba soliti (školjke so vedno že precej slane, zato praviloma ni treba). Posujemo s peteršiljem in školjke prenesemo v veliko ogreto servirno skledo ali pa jih postrežemo kar iz kozice.
Nasvet
Če ne maramo žafrana, ga lahko izpustimo in namesto tega dodamo malo popražene pikantne klobase chorizo za nežno dimljen okus. Dodamo 100 g choriza, ki smo na narezali na koščke in popražili na oljčnem olju.