© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

31 zdravih receptov za vsak dan v decembru


Renata Ucman
6. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Adventni koledar malo drugače: zdrave, blagodejne in krepčilne recepture Marije Merljak ...

merljak2 shutter.jpg
Shutterstock
Miklavževo suho sadje v čokoladi

Naj vas v decembrskih dneh navdihuje adventni koledar malo drugače. Pred vami so zdrave, blagodejne in krepčilne recepture Marije Merljak, živilske tehnologinje, prehranske svetovalke in avtorice šestih knjig Mladost v telesu.

merljak2 shutter.jpg
Shutterstock
Sadni frape

2. december: sadni frape za hitrejšo misel

»V mešalniku zmešamo borovnice in drugo jagodičje, ki nam je na voljo, z banano, medom in mlekom. Frape lahko oplemenitimo s cimetom in nekaj kapljicami limoninega ali pomarančnega soka. Ponudimo hladno.«

Marija Merljak, živilska tehnologinja in prehranska strokovnjakinja
Osebni arhiv
Marija Merljak, živilska tehnologinja in prehranska strokovnjakinja

3. december: datljevi poljubčki

»Na drobno narežemo 160 g izkoščičenih datljev in zmeljemo 180 g orehov. Pečico vključimo na 160 do 180 stopinj Celzija. Tri beljake stepemo v čvrst sneg, mu dodamo 50 g mletega sladkorja, orehe in datlje, premešamo in z žličko na pekač s papirjem za peko nalagamo največ za oreh velike kupčke. Za 10 minut postavimo v segreto pečico, da poljubčki privlačno porjavijo. Pečene prestavimo na mrežo, da se ohladijo, in jih po želji okrasimo.


Nasvet: poljubčke lahko spečemo že prej. V pločevinasti škatli, ločeni od drugih piškotov, se obdržijo ves teden ali celo dlje. Iz zapisanih količin bomo dobili za približno dva pekača poljubčkov.«

merljak2 shutter.jpg
Shutterstock
Medena jabolka z lešnikovim nadevom

4. december: medena jabolka z lešnikovim nadevom

»Potrebujemo rozine, pomarančni sok, lešnike, cimet, med in jabolka, po želji še sladko smetano in kapljico dobrega likerja ali konjaka. Pripravimo jih tako, da najprej štiri žlice rozin namočimo v pomarančnem soku. Pečico segrejemo na okrog 160 stopinj Celzija. V posodici zmešamo 6 žlic mletih lešnikov, ščep cimeta in 4 žlice medu, dodamo namočene rozine in dobro premešamo. Štiri jabolka umijemo in jim izdolbemo peščišče. Zložimo jih v pekač in izdolbljene votlinice napolnimo z lešnikovim nadevom. Jabolka damo v segreto pečico in pečemo približno pol ure. Po želji na krožniku okrasimo s kupčkom smetane, potresemo s cimetom in pokapljamo z dobrim likerjem ali konjakom.«

Preberite še

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 48, 2. december 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_48.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.