Ribe namesto tablet: hrana, ki pomaga znižati holesterol
Največ omega 3 je v mastnih ribah, škoda, da jih ne pojemo več, saj so nekatere izjemno okusne in stanejo le nekaj evrov.
Zdravniki in strokovnjaki za prehrano nas nenehno opozarjajo, da moramo uživati več maščobnih kislin omega 3, ki so esencialne, kar pomeni, da jih telo ne tvori samo, ampak jih mora dobiti s hrano. Če se nam z zdravjem zelo zatakne, potem moramo seveda dobivati velike odmerke omega 3, sicer pa z umno prehrano dobimo dovolj teh snovi, ki ščitijo naše srce in ožilje, zavirajo raka in predvsem skrbijo za dobro kondicijo možganov. Med rastlinskimi viri omega 3 so predvsem oreški, listnata zelenjava in nekatere alge, vendar v manjših količinah.
Povišane vrednosti holesterola si lahko nakopljemo z napačno prehrano, ki pa seveda ni edini razlog za to nadlogo. Veliko prispeva tudi stresno življenje in še marsikaj drugega. Vendar če je kriva hrana (kar je mogoče izmeriti in ugotoviti že po krajših obdobjih diete) in če nam je kaj do dolgega in kakovostnega življenja, bo pač treba kaj spremeniti v prehranskih navadah.
Ribe so odlična rešitev, recimo sardine, ki jih dobimo vložene v olju, pa tudi v vodi (te seveda manj redijo). Imajo veliko maščobnih kislin omega 3, pa tudi nukleinske kisline, ki po predvidevanju znanstvenikov zavirajo staranje tako, da pomagajo pri obnavljanju celic.
Če si torej naredimo sendvič s sardinami namesto s salamo, bomo morda preprečili kap in rast tumorjev, možgani se bodo normalno razvijali in oči ne bodo pešale, če pa bomo za povrh pojedli še hrbtenico in krhke koščice, ki nam ne morejo škoditi, bomo dobili še lep odmerek naravnega kalcija, ki nam bo krepil kosti in uravnaval krvni tlak.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 48, 2. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se