© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako paradižnik in bazilika varujeta telo pred boleznimi


Sonja Grizila
11. 8. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paradižnik ni le kralj sredozemske kuhinje, temveč tudi zaveznik srca, kosti, hormonov in sladkorja. Tudi bzilika se ponaša z ugodnimi učinki ...

paradižnik in bazilika.jpg
Pexels
Paradižnik in bazilika

Če se te dni mudite kje v Sredozemlju, vam ponujajo jedi, ki so polne paradižnika in bazilike. Znanost je že zdavnaj ugotovila, da je v obeh rastlinah obilica koristnih snovi. Paradižnik je poln antioksidantov, med njimi je zelo znan likopen, ki varuje DNK pred poškodbami. Zaradi nekaterih kislin, ki jih vsebuje, tudi zavira delovanje rakotvornih snovi. Zaradi niacina, folne kisline in nekaterih vitaminov iz skupine B varuje pred boleznimi srca in ožilja. Še posebej ga priporočajo ženskam v meni in po njej, saj jih estrogen ne ščiti več. In čeprav je paradižnik nekoliko sladkast, je odlična hrana za diabetike, saj znižuje sladkor v krvi. Sok, iztisnjen iz svežih paradižnikov, naj pijejo tisti, ki imajo težave s krvnimi strdki – četrt litra na dan bo dovolj, pijemo po požirkih čez ves dan. Ker vsebuje precej kalcija, varuje tudi kosti.

Bazilika je značilnega milega in sladkastega okusa, najbolj zdravilna je sveža in surova, zato jo primešamo solatam in sesekljano potresemo po omakah. Italijani delajo iz nje znameniti pesto, tako da na drobno zrežejo baziliko in jo pomešajo z zmletimi oreščki, dodajo še olivno olje in parmezan. S pestom zabelimo vroče testenine, damo ga v omake in mineštre – vendar tik pred serviran jem, da ne uničimo okusa in zdravilnih sestavin. Sicer se okus bazilike odlično ujema s paradižnikom, slavna je recimo solata caprese, ki je hitro pripravljena: paradižnik in mocarelo zrežemo na rezine, oboje kot strešnike naložimo na krožnik, rahlo posolimo, pokapamo z olivnim oljem, obilno potresemo z listi bazilike in poškropimo z balzamičnim kisom.

Zelo uporabna je omaka, ki jo pripravimo iz pražene čebule in obilice zrelega paradižnika: dušimo, da večina tekočine izpari, na koncu pa primešamo sesekljano baziliko.

Baziliko lahko uporabimo tudi kot piko na i pri številnih sladicah, še posebej lepo se veže s skuto, jogurtom in različnimi sladoledi, tudi čokoladnimi. Ugodno deluje na srce in ožilje, čisti ledvice, razkužuje ustno votlino, skrbi za boljši vid in zavira rast malignih celic. Pesto in omake iz paradižnika in bazilike tudi uspešno shranimo za zimo.

Objavljeno v reviji Jana, št. 31, 5. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_31.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.