© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Jajčevci: zakladnica zdravja in okusa


Sonja Grizila
18. 8. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jajčevci so polni vlaknin, vitaminov in antioksidantov. Spoznajte tudi bele sorte, ki so nežnega okusa in brez grenkobe.

zelena lekarna.jpg
Shutterstock
Jajčevci za zdravje srca in ožilja

Jajčevce sicer lahko kupujemo vse leto, toda zdaj so najučinkovitejši, saj so odličen vir prepotrebnih vlaknin, kalija in antioksidantov, ki varujejo srce in ožilje, zmanjšujejo raven slabega holesterola in uravnavajo krvni tlak.

Hkrati so dober vir vitaminov iz skupine B, fosforja in cinka.

Od kod imajo jajčevci nenavadno ime? Prvotni iz narave so bili beli in veliki kot jajce, to, kar kupujemo danes, so vrtnarski križanci. Vendar v modo znova prihajajo beli jajčevci, ki so precej veliki, imajo pa to dobro lastnost, da niso grenki in jih torej ni treba soliti in odcediti grenke tekočine. Če jih torej potrebujete za zdravilo, poskušajte najti bele sadeže, za zdravljenje namreč uporabljamo surove.

Če imamo preveč maščobe v krvi, dajmo v mešalnik koščke srednje velikega jajčevca z lupino vred, eno večjo kumaro in pol lita vode. Zmiksamo in zjutraj pred zajtrkom popijemo polovico tega napitka, preostalo pa pred kosilom in večerjo. Zdržimo vsaj dva tedna. Enak napitek znižuje tudi krvni tlak, pri tem lahko kumaro izpustimo. Če nas mučijo želodčne razjede, damo v 3 dl vode srednje velik jajčevec in žličko alg v prahu, zmiksamo in pijemo po požirkih pred obroki. Z zmečkanimi svežimi jajčevci tudi lajšamo bolečine pri putiki in revmi: s povojem jih pritrdimo na boleča mesta in pustimo vsaj dve uri.

Čim več jajčevcev vključimo tudi v prehrano, pri čemer seveda nimamo v mislih ocvrtih, ki nas bodo redili in nikakor ne zdravili. Jajčevci so kot pivnik, vsrkajo ogromno maščobe, zato jih (preden jih dodajamo v omake ali iz njih delamo solate) obvezno popecimo v rebrasti ponvi brez olja. S tem zapremo pore in tako preprečimo preveliko vpojnost. Popečenemu jajčevcu dodamo nekoliko strtega česna, soli in po nekaj kapljic olivnega olja ter balzamičnega kisa; tako dobimo odlično solato, ki ohranja koristne lastnosti. Popečeni jajčevec narežemo na koščke in malo pokuhamo v paradižnikovi omaki ter prelijemo prek testenin ali kuhane zelenjave. Popečene jajčevce lahko damo v mešalnik z nekaj jogurta, sezamove paste in malo soli, da dobimo odličen namaz.

Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.