© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pomežik jeseni: orehove rezine z jabolčnim nadev


Lara Jelen
6. 9. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tole je sladek pomežik jeseni. Le kdo se ne bi veselil ... slastnih orehovih rezin z jabolki namreč.

sladkih5 Profimedia.jpg
Profimedia
Orehove rezine z jabolčnim nadevom

Sestavine

  • 5 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml sončničnega olja
  • 150 g mletih orehov in pest orehov za posip
  • 120 g moke

Jabolčni nadev:

  • 4 jabolka
  • sok ½ limone
  • 50 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga

Skutni nadev:

  • 250 ml smetane
  • 250 g skute
  • 1 vaniljev sladkor
  • 80 g sladkorja
  • 15 g želatine v prahu

Priprava

1. Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake s polovico sladkorja stepemo v sneg. Rumenjake s preostalim sladkorjem stepemo v gosto peno. Med nenehnim stepanjem počasi prilivamo olje.

2. Obe masi previdno združimo in primešamo drobno mlete orehe. Na koncu dodamo presejano moko.

3. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko in ga napolnimo s testom. Pečemo v ogreti pečici pri 180 °C približno 40 minut. Pečen biskvit pustimo, da se v modelu ohladi, nato model odstranimo.

Preberite še

4. Jabolka olupimo, odstranimo peščice in narežemo na majhne koščke. Damo jih v kozico, dodamo limonov sok, sladkor in prilijemo približno 125 ml vode. Na hitro pokuhamo. V skodelici zmešamo puding v prahu s 125 ml vode in ga vlijemo v vrelo mešanico. Med stalnim mešanjem kuhamo 2 minuti.

5. Ohlajen biskvit prerežemo po dolžini na pol. Spodnji del položimo nazaj v model in nanj enakomerno razporedimo jabolčni nadev. Postavimo v hladilnik, da se nadev strdi.

6. Smetano stepemo do čvrstega. Skuto zmešamo z obema vrstama sladkorja in primešamo stepeno smetano. Želatino stresemo v kozico, prelijemo z 80 ml hladne vode in ob mešanju segrevamo skoraj do vretja (ne kuhamo!). Vročo stopljeno želatino primešamo skutni masi in dobro premešamo.

7. Polovico kreme namažemo na jabolčni nadev in prekrijemo z drugim delom biskvita. Površino premažemo s preostalo kremo in posujemo z nasekljanimi orehi. Rezine pustimo, da se strdijo v hladilniku. Nato odstranimo model in narežemo na porcije.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 35, 2. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.