Ljubljanska picerija med najboljšimi 30 v Evropi
Pop’s Pizza iz Ljubljane je znova med najboljšimi na svetu. Kaj je skrivnost njihove popolne napolitanske pice?

To, kar so v svetu vrhunske kulinarike Michelinove zvezdice, so v svetu pic nagrade uglednega italijanskega združenja 50Top Pizza, ki jih podeljujejo najboljšim picerijam izven Italije. Med najboljših trideset se je kot edini slovenski že četrtič zapored uvrstil ljubljanski lokal Pop's Pizza, kjer strežejo tradicionalne napolitanske pice (njihova priprava je od leta 2017 vpisana na UNESCOV seznam svetovne nesnovne kulturne dediščine). Na sredini so tanke, okrog pa prijetno puhaste, testo je pripravljeno z drožmi, fermentirano več kot 24 ur, nanj pa potem nanesejo ekološke pelate San Marzano, najboljšo italijansko mocarelo, olivno olje, po želji pa še druge gurmanske dodatke. Solastnik picerije Greg Yurkovich, ameriški Slovenec, ki se je pred skoraj desetletjem in pol z ženo, pevko Hannah Mancini, in hčerko preselil v Slovenijo ter se posvetil kulinariki, nam je razkril male skrivnosti najboljše pice.

Zaradi Pop's Pizza je Ljubljana raj za ljubitelje dobre pice: že na vhodu (lokal je v najožjem središču mesta, ob Ljubljanici) obiskovalce po nosu prijetno poboža vonj sveže pečenih okroglih delikates, katerih častitljiva zgodovina sega v 18. stoletje, ko so peki v pristaniškem Neaplju uporabljali ploščate kruhke, da so ohladili svoje pečice, nato pa so jih jedli lačni ribiči v pristaniščih. »Tradicija uživanja preprostih pic s paradižnikovo omako se je nadaljevala do leta 1889, ko je skromni pek pripravil pico v čast kraljici Margareti Savojski s tremi barvami Italije. Danes velja margherita za edino pravo pico, s katero se primerjajo vse druge, čisto posebna pa je napolitanska pica, ki se od svojih inačic po svetu razlikuje po tem, da je zelo tanka, puhasta in sočna,« razlaga Greg, od nekdaj zaljubljen v dobro hrano, ki je pred sedmimi leti spakiral kovčke in se podal v čarobni svet pic. V Neaplju se je učil za »pizzaiuola«, kot sosedje pravijo mojstrom priprave pic.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 29, 22. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
