Tri izvirne ideje za raznoliko jesensko kuhinjo
Jesenska kuhinja ni le buče in gobe – razvajajte se z rižoto s peso, pito s porom in slanino ali pestom iz brokolija.

Čeprav obožujemo buče in gobe, ki so jeseni kraljice naših jedi, si občasno na krožnikih zaželimo še kaj drugega. Ste že kdaj naredili rižoto s peso? Ali pa pito s porom in slanino? Uh, in vsekakor morate preizkusiti pesto iz brokolija. Naj živi raznolika in okusov polna hrana!
Rižota s peso
- Sestavine
- 400 g kuhane olupljene rdeče pese
- 800 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici olivnega olja
- 400 g riža
- 250 ml suhega belega vina
- 250 g rikote
- sol po okusu
- mlet poper po okusu
- 60 g masla
Priprava
1. Polovico rdeče pese narežite na majhne koščke, preostanek pa zmešajte z žlico juhe, da dobite gladko kašo.
2. Riž na hitro popražite v vročem olju, dodajte vino in pustite, da izpari. Nato postopoma dodajajte žlice vroče juhe, riž premešajte in pustite, da juha izpari. Ponavljajte, dokler ne porabite vse juhe.
3. Na koncu dodajte pesino kašo, koščke rdeče pese in polovico rikote ter riž počasi kuhajte, dokler ne postane mehak. Rižoto začinite s soljo in poprom, vmešajte maslo ter postrezite s preostalo rikoto in poprom.
Rezanci s pestom in brokolijem
Sestavine
- 250 g testenin
- sol
- 40 g mandljev
- 200 g brokolija
- 1 majhen strok česna
- ½ bio limone
- 20 ml deviškega oljčnega olja
- 50 g naribanega sira
- mlet črni poper
- 2 žlici masla
- 1 pest žajbljevih listov
Priprava
1. V velikem loncu zavremo zadostno količino vode in jo solimo. Brokoli očistimo, narežemo na manjše cvetke in ga damo kuhat za približno 5–10 minut, da se nekoliko zmehča.
2. V ponvi popražimo mandlje in jih pustimo, da se ohladijo. Sesekljamo približno četrtino (10 g) mandljev in jih shranimo, da jih bomo pozneje uporabili za okrasitev. Preostale pražene mandlje damo v mešalnik.
3. Olupimo strok česna. Natrgamo lupinico polovice limone in iztisnemo sok. K mandljem v mešalnik dodamo odcejen brokoli, česen, limonino lupino in nekaj kapljic limoninega soka. Dodamo olje in potresemo z naribanim sirom. Vse premešamo, da nastane pesto.
4. Testenine damo v vrelo vodo in jih kuhamo po navodilih na embalaži. Kuhane odcedimo. Dodamo jim pesto in premešamo. Po okusu dodamo sol in poper ter začinimo z limoninim sokom.
5. V ponvi stopimo maslo, dodamo žajbljeve liste in jih hrustljavo popražimo. Testenine s pestom razdelimo na krožnike, potresemo z listi žajblja in sesekljanimi mandlji. Porcije lahko še dodatno pokapamo z maslom, v katerem smo pražili liste žajblja.
Pita s porom in slanino
Sestavine
- 280 g moke
- 150 g masla
- 1 čajna žlička soli
Za nadev:
- 1 žlica masla
- 200 g slanine
- 1 por
- sol in poper po okusu
- 150 ml smetane za kuhanje
- 2 jajci
- 150 g sira gavda
- ščepec muškatnega oreščka
Priprava
1. Zmešajte moko, maslo in sol, dodajte 8 žlic vode, zgnetite testo, oblikujte ga v kroglo, zavijte v prozorno folijo in pustite nekaj časa počivati. Nato testo razvaljajte in položite v pekač, tako da testo prekrije robove.
2. Dno testa prebodite z vilicami in pecite v predhodno ogreti pečici pri 175 °C približno 25 minut.
3. Na maslu popražite slanino in sesekljan por, dodajte sol ter poper. V skledi zmešajte smetano, jajca, sir, slanino in por ter začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
4. Pečeno testo vzemite iz pečice, prelijte z nadevom in pecite še 30 minut pri 175 °C. Pripravljeno pito pustite, da se nekoliko ohladi v pekaču, nato jo razrežite in postrezite. Za intenzivnejši okus lahko po želji dodate sveža zelišča.
Objavljeno v reviji Jana, št. 39, 30. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se