Zgodbe

Umetnost ne sme biti le za bogate

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
5. 9. 2024, 05.00
Deli članek:

Hiše živijo svoja življenja, ste kdaj pomislili? Nekatere imajo bogate kariere, najprej so to, potem so nekaj drugega, še bolj potem spet nekaj čisto drugačnega … in čisto nazadnje ostanejo same in prazne. Čakata jih počasen propad in rušenje – razen če se v prazne prostore ne naseli kdo drug, morda le za kratek čas, jih vzdržuje, popravlja in napolni z življenjem. Mesto Dunaj poskrbi, da se srečno najdejo prazne hiše in ustvarjalni ljudje, ki si ne morejo privoščiti visokih najemnin, da lastniki praznih prostorov te odstopijo v začasno uporabo ljudem, ki jih potrebujejo. In so tako vsi zmagovalci; lastniki, ki jim zgradbe ne propadajo, in najemniki, ki imajo prostor za delo za zelo neoderuško vsoto ali celo zastonj.

Šimen Zupančič
Dunajske zgodbe: prostori začasne rabe

Kako dišijo sveže pečeni zmajčki? Pravzaprav nimajo vonja, najverjetneje zato, ker so glineni in pečeni v lončarski peči – tam sta dve zmajevi glavi, ena živordeča in ena črna z rumenimi poudarki, pa zajček z zares dolgimi uhlji. Malo prej smo zgoraj v ateljeju gledali, kako kiparka in slikarka Lea Gold dokončuje še eno zmajevo glavo. Njen atelje je velika, svetla soba, v kotu ob oknu je velika postelja z romantičnim baldahinom (včasih tu prespim, kadar dolgo delam, pravi), polno je lončnic, njenih slik in perja – nekatere figure na njenih slikah imajo krila iz pravega odpadlega ptičjega perja. Točno vem, kam in kdaj ga moram iti nabirat, pravi.

Ampak v resnici se nismo prišli pogovarjat o zmajih. Lea je ena od okrog osemdesetih članov umetniške zadruge, ki v štiridesetih ateljejih od junija 2022 ustvarjajo v prostorih Semmelweis Klinik. Prostore za delo jim je pomagalo najti mesto.

Šimen Zupančič
Kot v vseh prostorih, pohištvo je malo od tod, malo od tam, ampak končni vtis je barvit in prijazen.

Zgodba doslej

Klinika Ignaza Semmelweisa je ena tistih zgradb, ki so bile skozi desetletja to in ono, pa še vse vmes. Tole je bliskovito potovanje skozi zgodovino: leta 1806 so zgradili dvorec Gersthofer in združili več zgradb in posesti v eno samo veliko posestvo. Po številnih menjavah lastnikov ga je dobro stoletje pozneje kupila provinca Spodnja Avstrija, ta je nameravala v dvorec naseliti sirote, a ker ni bil več primeren za bivanje, so namesto njega za otroke zgradili pet poslopij in sčasoma so ta prešla v last mesta Dunaj. Dve od petih zgradb so leta 1943 spremenili v kliniko za ženske, poimenovano po Ignazu Semmelweisu, mestne bolnišnice so namreč pokale po šivih zaradi vojnih ranjencev. Semmelweisova klinika je postala ena najpomembnejših dunajskih porodnišnic, tja so preselili tudi babiško šolo in banko materinega mleka, eno največjih v Evropi. Mnogo Dunajčank je tam rodilo, mnogi Dunajčani so bili tam rojeni. Bolnišnična kuhinja je kuhala tudi kosila za okoliške šole. Leta 2000 je tri poslopja prevzela zasebna umetniška šola Amadeus, porodnišnica pa je vztrajala do leta 2019, ko so jo preselili drugam. Vseh pet poslopij je zdaj namenjenih izobraževanju in umetnosti. Jeseni 2021 so hišo številka 4, ki je bila pravzaprav pomožno poslopje, namenjeno kuhanju, vzdrževanju, pranju, šivanju in administraciji, ponudili v najem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 36, 3. september 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!