© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

13 živil, ki jih nikakor ne bi smeli jesti surovih


T. D.
3. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekatera živila so varna surova, druga pa lahko brez toplotne obdelave povzročijo resne prebavne težave ali celo zastrupitev.

restan krompir.jpg
Profimedia
Surov krompir vsebuje škrob, ki lahko povzroča napihnjenost in prebavne bolečine.

Čeprav številne vrste hrane lahko uživamo v povsem naravni obliki – kot so korenje, sveže jagodičevje ali špinača v zelenem smoothiju, obstajajo tudi živila, ki jih je brez toplotne obdelave bolje ne jesti. Pri nekaterih gre za težjo prebavljivost, pri drugih za možnost resne zastrupitve. Spodaj predstavljamo 13 živil, ki jih strokovnjaki svetujejo uživati le kuhane, pečene ali drugače termično obdelane.

Krompir

Surov krompir vsebuje škrob, ki lahko povzroča napihnjenost in prebavne bolečine. Če krompir predolgo stoji na toplem, se v njem lahko razvijejo tudi naravni toksini. S kuhanjem se škrob razgradi in postane prebavljiv — zato krompirja nikoli ne uživajte surovega.

Ostrige

Surove ostrige veljajo za kulinarično specialiteto, a prinašajo visoko tveganje zastrupitve s hrano. Še posebej rizični so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in majhni otroci, pri katerih surove ostrige niso primerne pod nobenim pogojem.

Surovo mleko

Nepasterizirano mleko ni sterilizirano, zato lahko vsebuje nevarne bakterije, kot sta E. coli ali salmonela. Mleko v trgovinah je toplotno obdelano prav zato, da se preprečijo morebitne okužbe – surovo uživanje predstavlja zdravstveno tveganje, še posebej za otroke.

mleko.jpg
Pixabay
Nepasterizirano mleko ni sterilizirano, zato lahko vsebuje nevarne bakterije, kot sta E. coli ali salmonela.

Moka

Preberite še

Malo ljudi se zaveda, da je tudi moka surovo živilo. Nepečena moka lahko vsebuje bakterije, kot je E. coli, kar se dogaja predvsem, kadar je primešana v surovo testo (npr. za piškote). Zato nikoli ne jejte surovega testa.

Fižol

Fižol v surovi obliki vsebuje fitohemaglutinin – naravni toksin, ki že v majhnih količinah povzroča slabost, bruhanje in drisko. Posebej občutljiv je rdeči fižol. Fižol mora biti vedno dobro kuhan, nikoli zgolj namočen ali rahlo pogret.

Grenki mandlji

Grenki mandlji niso enaki običajnim sladkim mandljem. V neobdelani obliki vsebujejo cianovodikovo kislino, ki je v večji količini lahko smrtonosna. Že majhna količina predstavlja resno tveganje, zato uživanje surovih grenkih mandljev ni varno.

Zastrupitev s hrano.jpg
Profimedia
Surovi grenki mandlji niso varni za uživanje, saj vsebujejo strupeno cianovodikovo kislino.

Jajčevec (melancan)

Jajčevec vsebuje solanin, naravni alkaloid, ki je v surovi obliki težje prebavljiv in lahko povzroči slabost ter želodčne težave. Čeprav bi za resno zastrupitev morali zaužiti večjo količino, strokovnjaki vseeno priporočajo, da ga vedno termično obdelamo.

Perutnina

Surovo piščančje ali puranje meso predstavlja eno najpogostejših poti okužbe s salmonelo ali kampilobakterjem. Nevarnost ostaja, dokler meso ni zadostno toplotno obdelavano – zato perutnine nikoli ne okušajte pred kuhanjem, niti pri mariniranju.

Limski fižol

Podobno kot drugi fižoli tudi limski fižol vsebuje naravne toksine, imenovane cianogeni glikozidi. Ti se ob zaužitju sprostijo kot strupena spojina. V večjih količinah lahko povzročijo hudo zastrupitev, zato mora biti fižol vedno temeljito kuhan.

Gobe

Gobe vsebujejo hitin – snov, ki jo človeško telo surovo zelo težko prebavi. S kuhanjem se hitin razgradi in hranila postanejo dostopna. Surove gojene gobe (npr. šampinjoni) sicer niso nujno škodljive, a so vedno teže prebavljive in manj hranilno koristne.

simbolična, gobe, goba, gobarjenje, gozd, narava
Jure Kljajić
Gobe vsebujejo hitin – snov, ki jo človeško telo surovo zelo težko prebavi. S kuhanjem pa se hitin razgradi.

Zelene stročnice

Surove zelene stročnice lahko vsebujejo večjo količino lektinov, beljakovin, ki lahko povzročajo prebavne težave. Z blanširanjem ali kuhanjem se lektini zmanjšajo na varno raven. 

Jajca

Surova jajca lahko vsebujejo salmonelo, zato morajo biti segreta na vsaj 63 °C. Če recept zahteva surova jajca (npr. tiramisu), vedno uporabite pasterizirana ali namensko predelana jajca. Domača surova jajca niso najbolj varna.

Kalčki

Pri kalčkih se lahko kontaminacija z bakterijami zgodi še preden seme sploh vzklije. Ker bakterij pozneje ni mogoče zanesljivo sprati, ostaja tveganje pri uživanju surovih kalčkov. Še posebej pazljivi naj bodo otroci, nosečnice in starejši.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.