Z ocvirkovo potico bo pust mastnih ust
Urška Pugelj iz Strug peče tradicionalne dobrote

Pust, ki prežene zimo, je po tradiciji čas veselega rajanja v maskah in zaradi obilja mastne pustne hrane tudi čas mastnih ust. Urška Pugelj iz Strug ohranja star običaj in v pustnih dneh za svoje bližnje speče pustne dobrote, med njimi tudi krompirjevo ocvirkovo potico. Ker se ocvirkovka po slovenskih pokrajinah in posameznih krajih razlikuje, nam je zaupala svoje preskušene recepte za tri različne potice z ocvirki – za krompirjevo ocvirkovo potico, ocvirkovko ali špehovko in ajdovo ocvirkovo potico s krompirjem. Seveda je različic te potice še veliko več.
»V pustnih dneh so slovenske gospodinje poleg sladkih in mastnih pustnih dobrot iz kvašenega testa, krofov, flancatov, mišk in podobno, od nekdaj pekle ocvirkovo potico, v vsakem kraju in celo v vsaki hiši morda nekoliko drugače, po drugačnem receptu. V zimskem času so imele gospodinje namreč doma koline in tudi ocvirke, zato so te uporabile tudi za peko potice v času pustovanja. Za ta praznik je od nekdaj veljalo, da mora biti mastnih ust. Zato je bila pri nas tudi pustna potica mastna, z ocvirki,« pripoveduje Urška Pugelj iz Strug, deset kilometrov od Dobrepolja, žena in mati petih odraslih otrok, ki ima deset vnukov in dva pravnuka. Z velikim veseljem do dela na domači kmetiji, v vinogradu in zidanici se loteva tudi peke domačih dobrot. Ob sobotah te prodaja tudi na tržnici.
Ohranjajo pustni običaj
V njihovi družini iz roda v rod ohranjajo pustni običaj. »Pred vrsto let, ko so bili najini otroci še majhni, sem jih za pusta napravila v maškare. V pustnih dneh sem jim spekla flancate, krofe, miške, včasih tudi ocvirkovo potico. Vse to za pusta spečem še danes, za družine svojih otrok. Po tej potici je okoli pusta največ povpraševanja tudi na tržnici.«
Krompirjeva ocvirkova potica
Urška Pugelj doma po družinski tradiciji speče ocvirkovo potico iz krompirjevega testa. »Že moj oče si je v mladih letih sam v krušni peči pekel krompirjevo potico z ocvirki. Sprva ni vedel, da je ta tudi takrat, ko je pečena, mehka. Zato jo je večkrat dal v krušno peč in postopoma z nje lupil zapečeno zgornjo plast. Tudi pozneje, v mojem otroštvu, nam je mama spekla takšno potico, običajno za pusta ali ob nedeljah v zimskem času, ko so bile na jedilniku koline. Domačini v Strugah so jo namreč že od nekdaj pripravljali s krompirjevim testom, ker so na kmetijah vsi pridelovali krompir, ne pa toliko pšenice. V Strugah jo še dandanes nekatere gospodinje spečejo za pusta. A že v sosednjem Dobrepolju za pusta pečejo štulo, ki je narejena iz razvaljanega testa, kaše, suhega mesa, jajc in drugih sestavin. Pustni običaji se torej od kraja do kraja nekoliko razlikujejo, enako velja za sladke in mesne dobrote, ki jih gospodinje spečejo v pustnem času,« pripoveduje.
Skrivnosti peke ocvirkove potice Urške Pugelj
Urška Pugelj nam je zaupala skrivnosti domače peke ocvirkove potice izkušenih mojstric. »Vse sestavine za ocvirkovo potico ali po domače ocvirkovko naj bodo sobne temperature, tako mleko, kvas kot moka, jajca in drugo. Pazimo, da zamesimo gladko in ne pretrdo testo. Potico iz kvašenega testa vzhajamo v toplem prostoru, zato skrbimo, da ni prepiha. Med vzhajanjem testo pokrijemo z bombažno krpo, da se ne prehladi. Vzhajano testo preložimo na pomokan prtič, da se ne prijemlje. Pri vseh različicah ocvirkove potice morajo biti ocvirki pogreti in odcejeni, da jih lažje potresemo po testu. Pri vseh treh receptih za ocvirkovo potico, še preden naložimo nadev, testo na tanko namažemo z maščobo – to je lahko svinjska mast, mast, ki je ostala od precejenih ocvirkov, maslo ali mešanica kisle smetane in jajca. Šele po nanosu maščobe na testo naložimo nadev. Med zvijanjem potico z občutkom zategujemo, da ni preohlapno zavita, tako med peko ne nastanejo luknje med nadevom in testom. Zvito potico vzhajamo od 20 do 30 minut. Pred peko je ne smemo pozabiti večkrat prebosti z leseno paličico ali pletilko, da med pečenjem lahko izhaja zrak iz zvitka.«
Urška Pugelj nam je zaupala tri recepte – za krompirjevo ocvirkovo potico, ocvirkovko ali špehovko in ajdovo ocvirkovo potico s krompirjem. Recept za ocvirkovo potico iz krompirjevega testa je dobila od svojih staršev, saj so jo že oni pekli pred desetletji. To potico postavimo v hladno pečico in jo šele takrat vključimo, da potica med segrevanjem pečice nekoliko naraste. Ko je pečena, jo lahko postrežemo toplo ali ohlajeno. Posebnost te potice je, da je v notranjosti, tudi ko je pečena, še vedno mehka. Špehovko iz kvašenega pšeničnega testa so gospodinje navadno pekle na Dolenjskem. Ajdova potica z ocvirki pa je bila nekoč na mizi tistih slovenskih kmetij, na katerih so pridelovali ajdo.
Več v Zarji št. 8, 21.2.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
