© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Mleto meso brez meja


Katja Kmet
21. 2. 2017, 08.38
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mleto meso v kuhinjah sveta

k_svedske_mesne.jpg
Shutterstock

Mleto meso je doma v vseh kuhinjah sveta. Ponekod ga uporabljajo za pripravo omak in nadevov, drugod je osnova za pite in solate, pa za juhe, zrezke in cmočke … Z dodatkom različnih začimb in ščepca kuharske domišljije so jedi iz mletega mesa vedno nove, zanimive in drugačne. Ko jih preizkušamo, se nam zazdi, da smo se odpravili na kulinarično potovanje po kuhinjah sveta.

Švedske mesne kroglice


 
Za 20 kroglic
Priprava: 30 minut
Pečenje: 15 minut
 
Sestavine: 1 stara žemlja (od prejšnjega dne) * 1 majhna čebula * pol šopka peteršilja * 500 g mlete govedine * 1 jajce * 2 žlici mleka * sol * poper * pol žličke mlete sladke paprike * 1 žlica olja * 1 žlica masla * 4 žlice vloženih brusnic; * za omako: 50 g masla * 1 žlica moke * 250 ml zelenjavne juhe iz kocke * 200 ml mleka * 50 ml sladke smetane * poper * sol * sok limete * peteršilj.


 
Žemljo namočimo v mlačni vodi, da se napne. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo (ali pa jo naribamo), peteršilj sesekljamo. V skledo damo ožeto žemljo, sesekljano čebulo, sesekljan peteršilj, jajce, sol, poper, mleto meso, mleto sladko papriko in dve žlici mleka. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko mesno testo. Pokrito naj stoji 30 minut. Z mokrimi rokami oblikujemo iz mase kroglice – približno 20 jih naj bo. V veliki ponvi segrejemo eno žlico olja in eno žlico masla. Na maščobi pečemo mesne kroglice, da z vseh strani porjavijo, med pečenjem jih obračamo. Če nimamo dovolj velike ponve, popečemo kroglice v dveh ali treh obrokih. Pečene kroglice poberemo iz ponve in shranimo na toplem v ogreti pečici (100 stopinj). V ponev damo 50 g masla, potresemo z moko in dobro premešamo, zalijemo z vročo juho in med mešanjem kuhamo, da omaka prevre in se zgosti. Prilijemo smetano, solimo, popramo in začinimo s kancem soka limete. Kroglice zložimo na pladenj, prelijemo jih z omako, okrasimo s peteršiljem in ponudimo z brusnicami in krompirjevim pirejem.
Več v Zarji št. 8, 21.2.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.