© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pečemo z jabolki


Jana
11. 10. 2011, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jabolka niso samo bogat vir vitaminov, ampak jih pogosto uporabimo za pripravo peciva. Poskusite slastno in sočno obrnjeno jabolčno pogačo!

Pečemo z jabolki

Jabolka so na voljo vse leto, najbolj sočna, aromatična in zapeljiva pa so zagotovo v jesenskem času. Sveži sadeži, ki so dozoreli v domačih sadovnjakih, niso samo bogat vir vitaminov, ampak jih pogosto uporabimo za pripravo peciva. Z užitkom pečemo sladke, sočne jabolčne pite, pogače in druge dobrote, saj nam prijetno osladijo in polepšajo jesen.

Obrnjena jabolčna pogača

Za 12 kosov

Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 1 kg kiselkastih jabolk 
  • 1 limona 
  • 4 žlice medu 
  • 50 g orehovih jedrc

Priprava:

Iz moke, sladkorja in kosmičev mrzlega masla zgnetemo z električnim ročnim mešalnikom krhko in gladko testo. Testo oblikujemo v ploščat hlebček, zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivat na hladno. Jabolka olupimo, prerežemo na polovice in izrežemo peščišča. Izdolbene jabolčne polovice takoj pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. V okroglo posodo za narastke (premer 26 cm) nakapljamo plast medu. Posodo damo za 4 minute v pečico, ogreto na 200 stopinj. Ko je vroča, jo vzamemo iz pečice. Na dno zložimo jabolčne polovice s prerezano ploskvijo navzdol. Na pomokanem kosu papirja za peko razvaljamo testo v krog s premerom 30 cm. S papirjem poveznemo testo na jabolka v modelu. Ob robu testo pritisnemo s prsti, da so jabolka vsa pokrita. Model damo spet v pečico in pečemo pogačo na srednji rešetki 30 minut. Pustimo, da se ohladi v modelu, nato jo zvrnemo na krožnik. Okrasimo z orehovimi jedrci in ponudimo z vaniljevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.

 

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.