
Martinovanje v Halozah: Skromnejša letina ni skazila prazničnega vzdušja
Martinovo je največji praznik rodovitne jeseni, je čas, ko se mošt simbolično spremeni v vino, je priložnost, ki povezuje ljudi v veselju, spoštovanju do narave in dela vinogradnikov. Častilcev sv. Martina v Halozah se zdi, da je iz leta v leto več, vsi pa v en glas zatrjujejo, da je martinovo praznik – praznik druženja in dobre volje. Ob tej priložnosti so številni izrekli tudi iskrene priprošnje sv. Martinu med šaljivimi krsti mošta. Tako so priprošnjika Martina prosili, da jih reši suhega grla, praznega soda, kislega vina, slabih politikov (ta priprošnja je bila še posebej goreča) in težkega dela.

Vinogradniki, kletarji, vinoljubci so minuli konec tedna martinovali in nazdravljali v domala v vsaki haloški občini ali skupnosti. Tradicionalno martinovanje z martinovo pojedino so pripravili člani Etnografskega društva Tržec na Djočanovi kmetiji. Na odprtem ognju se je vrtela perutnina, s štedilnika je dišalo po rdečem zelju, glavna kuharica Marjana Božičko pa je pristavila na ogenj še vodo za mlince. »Pripravljamo tradicionalno martinovo kosilo, ki je značilno za ta čas. Posebnih receptur nimamo, mlince pa vedno zabelimo z ocvirki in omako od perutnine. Glede na to, da se vsako leto vse poje, so recepti pravi,« je dejala Božičkova. Martinovo soboto je popestril še kulturni program.
Preberite več v torkovi izdaji Štajerskega tednika.
Preberite tudi
Trenutno
10 °C
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti