
Kulinarika / stran 27

V mobilni restavraciji ohranja tradicijo, vključuje pa tudi novosti
Kombinira klasične in sodobne okuse – Potuje po Sloveniji, kmalu še na stalni lokaciji v Lendavi

K mlademu vinu strežemo lahke sire, k staranim vinom pa mastne
Sirne plošče so v kulinariki zadnja leta vse bolj priljubljene. Da bi k vinu postregli pravi sir, je dobro poznati nekaj pravil.

Sobotni recept: Boranja z mesom in krompirjem
Pravi recept za vse ljubitelje mesa in zelenjave.

Alenka Dovžan kot gostinka navdušuje s slaščicami
Nekdanja smučarka Alenka Dovžan in njen partner Edvin Karahodžić sta se podala v gostinske vode. Razkrila sta nam recept za slaščici, ki navdušujeta njune goste.

Najboljši recepti s čokolado
Čokoladne sladice so med najpriljubljenejšimi na svetu. Nič ne bomo izgubljali besed, ampak se kar lotimo - najprej izbora recepta in potem še priprave.

Katero vino ponudimo k izbrani hrani?
Ste tudi vi večkrat v dilemi, katero vino postreči ob kateri hrani? Lahko rdeče vino pijemo ob okusni ribi? Kdaj so priporočena lahka vina? Preverite v prispevku.

Chef leta je Tomaž Kavčič z Zemona!
Gastronomski vodnik Gault&Millau je sinoči na prireditvi GALAma v ljubljanski Festivalni dvorani Tomaža Kavčiča iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu imenoval za kuharskega mojstra leta 2025. V sedmih izdajah je to drugi tovrstni naslov za primorske mojstre, leta 2018 so ga premierno pripeli Ani Roš iz Hiše Franko.

Najboljše restavracije 2025
V 7. izdaji priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau so slovenski kuharji znova dokazali, kako močna je slovenska kulinarična scena. Med prejemniki 4 kap, najvišjega priznanja, je 13 restavracij, 3 kape je prejelo kar 31 restavracij. Chef leta za 2025 je Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, someljejka leta pa Nina Bratovž iz restavracije JB.

Nova kulinarična pridobitev Logarske doline: Restavracija Plesnik
Logarsko dolino na kulinarični fine-dining zemljevid postavljata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar. Nova Restavracija Plesnik v enem najlepših butičnih alpskih hotelov pri nas, Hotelu Plesnik, je minuli konec tedna sprejela prve goste in navdušila. Pristni okusi iz osrčja Logarske doline, okusi tamkajšnje narave, so mojstrsko prepleteni zaživeli v vrhunskih jedeh.

Velikonočna znanilka pomladi: colomba di Pasqua
Kjer koli že ste ob velikih praznikih in pomembnih dneh, je v osrčju praznovanja vedno nekakšna posebna jed, ki s svojo simboliko predstavlja del tradicije in lokalnih običajev.

Fantom v Slovenj Gradcu s picami v trendu
Picerija Fantom v Slovenj Gradcu je pred leti prva na Koroškem zavila v svet sodobnih pic. V zadnjem letu je stopila še korak naprej.

Pizziada Lasis – pica je v nenehnem vzponu
V Velikih Laščah se je v peki pice pomerilo 30 tekmovalcev. Svoje izdelke so brezplačno delili med 1000 obiskovalcev.

Sobotni recept: Ribji file v limoninem soku
Dobrodošla ideja za postni čas.

Super ideje, kako šparglje preprosto vključiti v prehrano
Šparglji, ki so znani kot znanilci pomladi, so že tu. Privoščite si jih, dokler so na voljo.

Trik za popolno domačo zelenjavno juho, ki vas bo navdušil
Tako boste vedeli, kaj je v njej, pa še čudovito osnovo za druge juhe in omake boste dobili.

Ti pomurski gostinci sodelujejo v spomladanskem tednu restavracij
Skupno bo brbončice razvajalo 117 restavracij iz vse Slovenije, iz Pomurja jih sodeluje osem.

Istrijanko - vrhunska paradižnikova omaka iz slovenske Istre
Morda ne veste, a ena najboljših omak iz paradižnikov sorte san marzano, kar se jih dobi na tržišču, izvira iz naše Istre.

Kako do popolnega vlečenega testa za jabolčni zavitek
Bi se želele poučiti, kako pripraviti jabolčni zavitek iz vlečenega testa? Saj veste, tistega, ki ga razvlečete prek mize!

Odličen recept za krofe učiteljice Urške
Urška Brunšek, učiteljica gospodinjskega pouka in vodja kulinarične sekcije andraškega kulturnega društva, v pustnem času najraje peče krofe.

Recepti za lahke jedi, ki vas bodo nasitile
Med pustom in veliko nočjo naj si bi človek malo spočil telo. Ne bomo vas silili k postu, lahko pa si pripravite kakšen bolj lahek obrok z bogatim okusom.