
Kulinarika / stran 28

Sobotni recept: Ocvrta polenta s sirom
Ponujamo vam idejo za jed, s katero lahko razvajate svoje bližnje.

Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo
Tipično slovensko nedeljsko kosilo se še vedno streže s pečenko in krompirjevo prilogo, na koncu pa seveda ne sme manjkati še nekaj sladkega.

Z vrelo vodo do ekstra tankih palačink?
Veste, da nekateri kuharji v maso za palačinke dodajo vrelo vodo? Za vas smo zbrali vse trike za pripravo tankih palačink, prilagamo pa tudi popoln recept.

Jorg Zupan razkril slastne recepture, da boste ustvarjali tudi vi
Nekateri šefi svoje recepte skrivajo, Jorg Zupan pa je prijazno privolil, da nam pripravi kosilo in razloži recepte, da boste izjemne okuse poustvarili tudi v svoji domači kuhinji.

Skriti fermentiranci
Zdaj že vemo, da jogurt, kislo zelje, pivo, čokolada, kava, kruh – in številna druga živila – nastanejo s fermentacijo. Toda trgovinske police in naše kuhinjske shrambe skrivajo še kakšen drug prehrambni izdelek enakega izvora. Najpogostejša je mlečnokislinska fermentacija, zato je zanimivo spoznati, kaj vse omogoča!

Ali so fermentirana živila res tako zdrava?
O fermentiranih živilih, ki večinoma izvirajo iz Azije, je v zadnjih letih res veliko govora. Ne samo zato, ker nam prinašajo nove zanimive okuse, temveč tudi zato, ker so številna blagodejna za zdravje. Toda preden jim začnemo kar povprek pripisovati skoraj čudežne lastnosti, jih je treba bolje spoznati. Je vsako fermentirano živilo probiotik?

Popoln limonin kolač: sočen, mehak in preprost za pripravo
Limonin kolač je prava klasika med sladicami – svež, dišeč in osvežujoč. Priprava je preprosta, z njim pa boste vedno navdušili.

Fermentirana pijača
Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.

Čarobni svet fermentirane hrane
Fermentacija je bila najverjetneje odkrita povsem po naključju. Mleko, ki ga je pastirica neohlajenega nosila s seboj v čutari, se je magično spremenilo v kislo mleko ali jogurt. Iz grozdja je pod primernimi pogoji nastalo vino. Zmes moke in vode je začela brbotati in se razvila v kislo testo za kruh.

Drzen obisk v prima koroški piceriji Gajbica
Obiskali smo picerijo Gajbica, ki se je pred nekaj leti prva na Koroškem ojunačila in sladokuscem ponudila sodobno pico.

Med najboljšimi mojstri pice v Poreču šest Slovencev
V Poreču je v hudi mednarodni konkurenci nastopilo šest Slovencev, najboljši je bil peti.

Recept: Musaka s skuto in špinačo
Ponujamo vam predlog, kaj lahko v prihodnjih dneh skuhate.

Preproste ideje za božanske jedi s kozicami
Okus kozic je tako popoln, da jih lahko jemo s testeninami, zelenjavo rižem, ajdovo kašo ali pa kar same. Za vas smo pripravili nekaj preprostih receptov.

V Franciji navdušili z metodo dostave svežih rib
Mali ribiči v francoski Bretanji, ki še lovijo po tradicionalnih metodah, so se odločili, da bodo na inovativen način ponudili svoje sveže ulovljene ribe kupcem.

Kumovo pustno rajanje
Tudi letos vas bodo Gostinsko podjetje Trojane, Pekarna Rž Dol pri Ljubljani in Mesarija Kramžar razvajali s slastnimi pustnimi dobrotami. Pustne krofe in krače delimo v soboto, nedeljo in na pustni torek!

S čim nad neprijeten vonj cvrtja po peki krofov?
Zaradi pustnih dobrot lahko naš dom po cvrtju zaudarja še nekaj dni. Kako preprečiti, da bi se vonj zadrževal v prostorih?

Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji
Rosana Jug Povhe je tista Dolenjka, ki je pred šestimi leti Slovenijo osvojila s sovjim receptom za krofe. Kakšna je njena skrivnost?

Recept za okusno solato, ki vas bo nasitila
Por je izvrstna in zelo zdrava zimska zelenjava. Na vrtu odlično prezimi in ga lahko pobiramo (če ni ravno pod snegom) vso zimo. Obožujem ga v solati.

Jota – primorska enolončnica iz treh loncev
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.

Na pici pri gorenjskih Orlih, ki letijo visoko
Obiskali smo picerijo Orli v Tenetišah na Gorenjskem, ki se je že lani uvrstila v klub najboljših na naših tleh.