© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 28

fermentiranci_1115x560_acf_cropped

Skriti fermentiranci

Zdaj že vemo, da jogurt, kislo zelje, pivo, čokolada, kava, kruh – in številna druga živila – nastanejo s fermentacijo. Toda trgovinske police in naše kuhinjske shrambe skrivajo še kakšen drug prehrambni izdelek enakega izvora. Najpogostejša je mlečnokislinska fermentacija, zato je zanimivo spoznati, kaj vse omogoča!

Sanja Čakarun
5. 3. 2025
fermentirana-zelenjava-scaled_1115x560_acf_cropped

Ali so fermentirana živila res tako zdrava?

O fermentiranih živilih, ki večinoma izvirajo iz Azije, je v zadnjih letih res veliko govora. Ne samo zato, ker nam prinašajo nove zanimive okuse, temveč tudi zato, ker so številna blagodejna za zdravje. Toda preden jim začnemo kar povprek pripisovati skoraj čudežne lastnosti, jih je treba bolje spoznati. Je vsako fermentirano živilo probiotik?

Sanja Čakarun
5. 3. 2025
Olive_Kombucha_06_1115x560_acf_cropped

Fermentirana pijača

Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.

Sanja Čakarun
4. 3. 2025
fermentirana-hrana_1115x560_acf_cropped

Čarobni svet fermentirane hrane

Fermentacija je bila najverjetneje odkrita povsem po naključju. Mleko, ki ga je pastirica neohlajenega nosila s seboj v čutari, se je magično spremenilo v kislo mleko ali jogurt. Iz grozdja je pod primernimi pogoji nastalo vino. Zmes moke in vode je začela brbotati in se razvila v kislo testo za kruh.

Sanja Čakarun
4. 3. 2025
PR.png

Kumovo pustno rajanje

Tudi letos vas bodo Gostinsko podjetje Trojane, Pekarna Rž Dol pri Ljubljani in Mesarija Kramžar razvajali s slastnimi pustnimi dobrotami. Pustne krofe in krače delimo v soboto, nedeljo in na pustni torek!

k.e.
28. 2. 2025, 06.00

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.