© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Biodinamika predstavlja preporod v pridelavi hrane


21. 6. 2025, 10.16
Posodobljeno
10:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vrtnarite s pomočjo setvenega koledarja? Pa veste, da je setveni koledar le eden od pristopov biodinamičnega načina vrtnarjenja?

Biodinamika8-jul21.jpg
Shutterstock
Antropozofski zdravnik dr. Schwarz pravi, da otroci glede na škodljive vplive okolja hrano Demeter nujno potrebujejo. Poskrbimo za to, da jo dobijo! Lahko jo pridelamo sami ali pa poiščemo kmeta, ki jo prideluje!

Tisti, ki se ukvarjajo z biodinamični pristopi vrtnarjenja zagovarjajo, da tak način predstavlja prerod v pridelavi hrane.  precej zahtevna. Načenjamo jo že desetletja, ne jemljemo pa dovolj resno, da bi, kot kaže trg, vzročnike slabe hrane in splošnega zdravja premaknili, kot bi morali.


PREBERITE TUDI:

Izhodišče prispevka je biodinamika in seveda Steiner. Da je cilj in smisel Zemlje človek, ki ga na njej gradi duhovni svet. Za lastne izkušnje, brez katerih zorenja in zrelosti ni, človeku čisto iz snovi Zemlje najprej fizično telo, v tem pa zori duševnost, cilj evolucije.

Biodinamika1-jul21.jpg
Shutterstock
Ponekod je zemlja že popolnoma izčrpana in uničena.

Kako pa za Zemljo skrbimo?

Zadnjih 100 let postavlja človeštvo svojo duhovnost v službo svojih egoističnih interesov, Zemlje, katere del življenja je sam, ne nosi v svoji zavesti. Čeprav ima razum in je vedel, kakšne posledice pušča v okolju, je zemljo in Zemljo vse bolj uničeval.

Steiner pravi: »Zemlja umira, truplo postaja, naloga človeka je, da jo na novo oživlja.« Kako je mogel to vedeti? Zemlja res izgublja plodnost. Ponekod ta čas le 20, drugje 100 odstotkov.

Res umira! Življenje človeka daleč od narave, udobje namesto odgovornosti je razlog, da smo pahnili Zemljo in vse živo na njej v degeneracijo in tik pred uresničitvijo Steinerjevega opozorila smo, da bo z degeneracijo vse živo odmrlo. Tudi človek torej.

Kje le je razlog, ki je za uničevanje življenja ključnega pomena?

Predstavo o Zemlji, naravi, početju koncernov, stroke in samega sebe moramo dopolniti. Poskušajmo razumeti, kaj se dogaja in kako kot potrošnik, ki z denarjem vse usmerja, tudi sami vplivamo. Seveda ne more biti dovolj, da situacijo pretehtamo in najdemo krivce. Končno je treba prevzeli odgovornost in pri vsaki odločitvi po svojih močeh prispevati k ozdravitvi.

Biodinamika2-jul21.jpg
Shutterstock
Ko izbiramo množično proizvedeno hrano, sodelujemo v verigi grobega uničevanja naše narave in Zemlje.

Poglejmo prehrano. Kaj povzročamo z nakupi hrane? Za našo odločitvijo stoji vrsta sodelujočih v procesu izdelave: trgovina, transport, skladiščenje, morda predelava, na koncu kmet, vmes pa še vrsta posrednikov in tistih, ki kakorkoli v verigi poskušajo kovati svoj dobiček. Ozavestimo, da je naš nakup NAROČILO PRIDELAVE ENAKEGA NA ENAK NAČIN! Potrošnik usmerja proizvodnjo in plačuje vse druge udeležence na poti do mize.

»Moderni« trendi »pametnega kmetovanja« omogočajo pridelovanje večjih količin poceni hrane, ki polni želodec, prehranjevati pa človeka ne more. Metoda vodi v degeneracijo. Zaradi mineralnih gnojil, uporabe herbicidov, da ni težav s pleveli, in fitofarmacevtskih sredstev za zdravljenje bolnih rastlin se strupi kopičijo v zemlji, rastline pa jih počasi, toda zanesljivo prinašajo s svojimi substancami na naše krožnike. Pot do krožnika je seveda lahko dolga. Na poti so pridelki v skladiščih, kjer poti škodljivcem uporabljajo strupe, gredo v predelovalno industrijo, ki sme dodajati aditive, nato pridejo pogosto še enkrat na vrsto strupi za lepši videz do prodaje.

Vrsta študij dokazuje, da konvencionalno pridelana hrana s strupi na poti od njive do potrošnika polni želodce, zdravju pa škoduje. Ko človek zboli, je tu odločitev za zdravo hrano. Ta seveda nima nič skupnega z »domače«, »lokalno« ali »z geografskim poreklom«, temveč izključno in samo z metodo pridelovanja.

Korak v pravi smeri je ekološko pridelana hrana

V primerjavi s konvencionalno pomeni ogromen kvalitetni preskok. Način kmetovanja je predpisan z ekološkimi smernicami, ki predpisujejo način gnojenja, dovoljena semena, sredstva za zaščito rastlin … Pridelava se vsako leto preverja. Ta hrana je v Sloveniji označena kot ekološka. V tujini nosi ekološko pridelana hrana oznako BIO. A pozor: BIO v Sloveniji ni jamstvo za ekološko kakovost! Da kupimo res ekološko hrano iz kontrolirane pridelave, je sprehod skozi pri nas in v tujini registrirane blagovne znamke nujno potreben.

Biodinamika4-jul21.jpg
Shutterstock
V Sloveniji veljavni znaki (certifikati) za ekološko pridelana živila.

Kaj torej je ekološko pridelana hrana?

V mojih očeh živilo. Glavna karakteristika je odsotnost strupov, in to je zelo veliko! Je to tudi največ?

Ni. Demeter je več. Steiner je s svojimi jasnovidnimi in jasnočutnimi sposobnostmi, s svojo sposobnostjo uvida utemeljil metodo, ki je maksima vsega, kar človeštvo iz odgovornosti do zemlje in sebe pri pridelovanju krme in hrane pozna. Biodinamika. Stroka je praviloma ne pozna in zato ne podpira. Agrofarma- in semenarski koncerni jo zavračajo, saj biodinamika ne potrebuje njihovih izdelkov. Biodinamiki gnojijo s komposti, poznajo učinkovite ukrepe proti škodljivcem in plevelom, ki jih z delom po tej metodi tudi ni veliko.

Biodinamika7-jul21.jpg
Shutterstock
Demeter je bila boginja polj in žetve. Nanjo so se stari Grki obračali po pomoč v času lakote ali slabega pridelka.

Kaj pomeni kvaliteta Demeter?

Odsotnost strupov in visoka energetska vrednost ne v smislu kalorij, temveč vitalnosti, ki jo ta živila prinašajo. Metoda apelira na ozaveščenega, v odgovornost prebujenega človeka, ki darove, ki jih je brez plačila dobil, uporabi za zdravljenje tega, kar je kot sicer svojo dolžnost oddal stroki.

Biodinamika6-jul21.jpg
Shutterstock
Ali je živilo izdelano po biodinamični metodi, lahko na videz ocenijo le najbolj izkušeni, če ima pridelek označbo Demeter, pa ste lahko prepričani, da boste zaužili hrano z najvišjo mero vitalnosti in zdravja.

Preskok od zdrave hrane do hrane kakovosti Demeter je seveda v metodi, ki po smernicah, strožjih od ekoloških, predpisuje tudi uporabo biodinamičnih preparatov. Delo v skladu s kozmičnimi ritmi in prav ti, biodinamični preparati, so dodan potencial vitalnosti, ki pri porabniku, živali in človeku ne le ohranja zdravje, temveč ga krepi, torej zdravi.

Kako prepoznamo kvaliteto Demeter?

Na trgu jih najdemo označene z blagovno znamko Demeter. Sicer na zunaj ocena ni preprosta. Delno jo lahko preverjamo senzorično po barvi in okusu pridelkov, pa tudi po zvoku lomljenja denimo korenja ali stročjega fižola. Neprimerno bolj zanesljive so alternativne metode ugotavljanja notranjega reda z bakrovim kloridom ali dvigajočimi se slikami, ki jih Slovenija žal še ne pozna. Te jasno lahko ločujejo metode pridelovanja med seboj in kažejo na intenzivnost prežetosti substanc z vitalnostjo. Sicer se zanesite na blagovno znamko Demeter.

Biodinamična praksa se odraža v vse boljši kakovosti zemlje, čedalje večji prisotnosti deževnikov in mikroorganizmov v njej, v sestavi zemlje, kaže se v stabilni vitalnosti kulturnih rastlin in njihovi nezmanjšani sposobnosti oblikovanja kaljivih semen, izraža se v zdravju živali in človeka.

Biodinamika omogoča sanacijo žalostnega stanja zdravja planeta in človeka. Uporabljati jo je sveta dolžnost razmišljajočega človeka, podpirati vse, ki kmetujejo biodinamično, pa najmanj, kar v mesto odmaknjen človek lahko.

Kaj pa kot razumemo zdravje človeka?

Če mislimo le na zdravje fizičnega telesa, ni dovolj. Biodinamična hrana omogoča nadaljnji razvoj človeka. Tema za razmislek?

Človek ni prispel do cilja svojega razvoja. Prihodnost bo namenjena preoblikovanju duševnosti. Po Steinerju vemo, da ima človek štiri telesa, ki se medsebojno prežemajo in vplivajo drugo na drugo. Če je smisel bivanja razvoj na področju duševnosti, je seveda pomembno, da ima ta duševnost na voljo zdravo fizično telo. Še bolj pomembno je oblikovanje odgovorne, z modrostjo prežete duhovnosti. Ta naj bo vodnik duševnosti na poti iz strasti in nagonov v božjega otroka vredno nesebično, ljubečo, dejavno, odgovorno ljubezen.

Naša Marija Thun ni nikoli pozabila povedati, da se rastlina pri škropljenju z biodinamičnim preparatom kremen iz roga poveže celo s področjem za zodiakom, najvišjimi sferami duhovnega sveta in vgradi v svoje substance tudi nekaj, česar človek ne zna meriti. To naj bi bilo prav tisto, kar bo karakteristika človeka na cilju. Pogum, neomajnost, odgovorna, ljubeča aktivnost.

ajda vizitka.jpg
Meta Vrhunc
Založba Ajda vsako leto izda aktualen Setveni priročnik Marije Thun. Naročite svoj izvod!

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.