© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Zakaj plodovi odpadajo s sadnega drevja še preden dozorijo – in zakaj se to letos dogaja kakiju?


Uredništvo revije Rože & VRT
8. 7. 2025, 08.46
Posodobljeno
09:39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Marsikateri vrtičkar se vsako leto sprašuje, zakaj sadno drevje odvrže plodove, še preden ti dozorijo. Letos je pojav še posebej opazen pri kakiju – številna drevesa so že zgodaj odvrgla skoraj ves pridelek. Gre za naravni proces ali za znak, da z drevesom nekaj ni v redu?

pexels-philipwarp-11608545.jpg
Pexels
Sorte jablan, ki obilno rodijo (npr. 'Jonagold', 'Idared', 'Golden Delicious') so nagnjene k temu, da v letih močne obloženosti same odvržejo del pridelka. Če jih ne redčimo ročno (v fazi mladega ploda), lahko naslednje leto izostane cvetenje – pojav izmenične rodnosti.

Samoredčenje plodov: naravni mehanizem dreves

Odpadanje plodov je pogosto del naravnega pojava, imenovanega samoredčenje, s katerim drevo uravnava količino plodov glede na svojo vitalnost, prehransko stanje in okoljske pogoje. Proces običajno poteka v treh fazah:
  • nepopolna oploditev, ko številni cvetovi ne tvorijo plodu,
  • zgodnje odpadanje, ko oplojeni plodiči odpadejo v nekaj tednih po cvetenju,
  • junijsko odpadanje, ko drevo odstrani še nekaj plodov, če bi ga ti preveč obremenili.
pexels-taryn-elliott-6314289.jpg
Pexels, Taryn Elliott
Češnje cvetijo zgodaj, zato so izpostavljene spomladanskim pozebam. Tudi če kakšno leto ne rodijo zadovoljivo, pa moramo nujno poskrbeti za zdravje listov vse do pozne jeseni, saj le tako drevo akumulira dovolj hrane za tvorbo plodov naslednje leto.

To, da vsi cvetovi ne ostanejo na drevesu, ni nujno slabo. Nasprotno – pri pečkarjih, kot so jablane in hruške, zadostuje že 5 % uspešno oplojenih cvetov za normalen pridelek. Pri koščičarjih, kot so breskve in slive, zadošča okoli 20 %. Vse več od tega pomeni že zelo bogato obloženo drevo.

PREBERITE TUDI:

Ko narava ni dovolj naklonjena

Na obstojnost plodov močno vplivajo tudi vremenske razmere. Če v času cvetenja nastopijo pozeba, močan veter ali obilno deževje, oploditev pogosto ne uspe, plodovi pa so že v začetku obsojeni na propad.

pexels-carolina-prado-290427746-16971527.jpg
Pexel, Carolina Prado
Slive so občutljive na slivovo grizlico, ki lahko plodove močno razredči že takoj po cvetenju. Proti njej moramo ukrepati takoj, saj drugače lahko ostanemo brez pridelka.

Prav tako so nevarne suše v maju in juniju, ko se plodovi razvijajo. Če drevo v tem občutljivem obdobju ne prejme dovolj vode, lahko zaradi stresa odvrže tudi tiste plodove, ki so bili videti povsem zdravi. Takšno odzivanje je še posebej pogosto pri mlajših drevesih, ki še nimajo dovolj močnega koreninskega sistema.

Kaki in letošnja množična izguba plodov

Letos je z odmetom plodov marsikoga razočaral kaki. Mnoga drevesa so razvila le nekaj plodov ali pa so jih v celoti odvrgla že konec maja ali v začetku junija. Najverjetnejši vzrok za to je bilo pomanjkanje vlage v tleh v času cvetenja in tik po njem.

pexels-roman-odintsov-5320076.jpg
Pexels, Roman Odintsov
Kaki v prvih petih letih po sajenju pogosto odvrže plodove tudi zato, da lahko energijo v celoti usmeri v rast in zdrav razvoj drevesa.


Kaki je namreč ena najbolj občutljivih sadnih vrst, ko gre za vodni stres v fazi oploditve. Če tla takrat niso dovolj vlažna, korenine ne morejo delovati učinkovito in drevo se »odloči«, da plodov ne bo zmoglo razviti – in jih preprosto odvrže.

Poleg suše k odpadanju prispeva tudi mladost drevesa, slaba prehrana (zlasti pomanjkanje bora in kalija) ter neustrezna oskrba.

Kaj lahko storimo, da ohranimo več plodov?

Najpomembnejši ukrep je zagotoviti ustrezne razmere v najbolj občutljivih fazah razvoja plodov – torej od cvetenja do začetka poletja. V tem času je ključnega pomena redno zalivanje, zlasti če dežja ni dovolj. Pomaga tudi zastirka okoli drevesa, ki preprečuje prehitro izsuševanje tal.

pexels-86841289-9167688.jpg
Pexels
Hruške so občutljive za hrušev ožig, ki lahko povzroči odpadanje cvetov in plodov.


Drevesa potrebujejo tudi uravnoteženo prehrano. Gnojila, obogatena z kalijem in borom, ugodno vplivajo na tvorbo plodov ter povečajo verjetnost, da jih drevo obdrži do zrelosti. Pri kakiju in drugih občutljivih vrstah je priporočljivo, da se po cvetenju izognemo večjim posegom v krošnjo, kot je poletna rez, saj lahko dodatni stres še poslabša stanje.

Kdaj je odpadanje plodov normalno – in kdaj nas mora skrbeti?

Naravno odpadanje plodov je običajno postopno, pojavi se nekaj tednov po cvetenju, plodovi pa niso poškodovani ali gnili. To velja za drevesa, ki sicer delujejo zdrava, imajo gosto listje, lepo oblikovano krošnjo in kažejo znake vitalnosti.

pexels-strannik-sk-32880498.jpg
Pexels
Mladi plodovi oreha odpadejo ob pozni pomladni pozebi, še posebej pri sortah, ki zgodaj odženejo. V vročih poletjih pa lahko oreh odvrže plodove še zelenih lupin zaradi suše.


V nasprotju s tem pa mora množično, nenadno ali ponavljajoče se odpadanje vzbuditi našo pozornost. Posebej skrb vzbujajoče je, če so plodovi ob odpadanju gnili, mehki, črvivi ali sočasno odpadajo tudi listi. To je lahko znak bolezni (npr. monilija) ali prisotnosti škodljivcev (npr. jabolčni zavijač, sadna muha).

V takih primerih je dobro pregledati drevo, poiskati znake okužbe ali prisotnosti žuželk, ter po potrebi uporabiti primerne ukrepe – bodisi ekološke pripravke bodisi zaščitna sredstva, če so dovoljena v času vegetacije.

Nasvet za naslednjo sezono

Če želimo zmanjšati tveganje za izgubo plodov tudi v prihodnjem letu, priporočamo:

  • Tla pod drevesom pripravimo že jeseni in jih spomladi zastremo.
  • Poskrbimo za redno zalivanje, zlasti od aprila do konca junija.
  • Dreves ne preobremenjujmo z rezjo v občutljivem obdobju.
  • Opazujmo znake bolezni ali škodljivcev že v zgodnjih fazah.
  • Drevo gnojimo z mikroelementi, ki pomagajo pri oploditvi in obstojnosti plodov (bor, kalij, magnezij).
pexels-nc-farm-bureau-mark-8754412.jpg
Pexels
Breskve in nektarine so nekaj tednov po oploditvi zelo občutljive na vodni stres. Če je takrat suša, lahko plodove odvržejo še preden dosežejo velikost oreha.

Zaključek

Odpadanje plodov še pred zrelostjo je naraven in pogosto koristen proces, ki drevesu omogoča preživetje in razvoj kakovostnih sadežev. A če se pojavlja v večjem obsegu, ponavlja leto za letom ali vključuje poškodovane plodove, je to lahko znak bolezni, stresa ali napake pri negi. Letos so sušni pogoji in vremenska nihanja še posebej prizadeli kaki. Morda bo tako pridelek tokrat res slabši, a brez skrbi - z ustrezno oskrbo, opazovanjem in prilagajanjem naravnim ritmom, lahko že naslednjo sezono poskrbimo za bolj stabilen, zdrav in okusen pridelek.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.