© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Črna sredica pri solati – zakaj se pojavi in kako to preprečiti?


Uredništvo revije Rože & VRT
10. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste opazili, da vaši solati začenjajo črneti sredice? Nikar ne čakajte predolgo, pač pa čim hitreje ukrepajte. Rešitev je enostavna ...

pexels-lilartsy-3016319.jpg
Pexels
Če solata ne dobi dovolj bora, sredica začne črneti in namesto take lepe glave nam ostane le nekaj stranskih listov.

Vrtičkarji smo že skoraj vajeni, da se listni robovi solate včasih obarvajo rjavo ali celo črno, pri radiču in endiviji pa postanejo rumenkasti. Te težave običajno povezujemo s preveč zbito zemljo in pomanjkanjem kalcija. A ko začne črniti celotna sredica solate, postane stvar resnejša – in posledično precej bolj razočarajoča. Namesto hrustljave sklede domače solate nas na gredi pričaka le uvela glava.

PREBERITE TUDI:



Kaj se pravzaprav dogaja z rastlino in zakaj do tega pride?

Krivec za težavo je pogosto pomanjkanje bora

Če se vam dogaja, da vam sredi poletja sredice solate kar čez noč počrnijo, je zelo verjetno, da vaši rastline primanjkuje bora – mikroelementa, ki igra ključno vlogo pri razvoju rastlinskih tkiv. Na enak način pomanjkanje prizadene tudi druge vrtnine, ki rastejo na istem zemljišču: najprej opazimo, da črni črna redkev, nato kolerabe, pozno poleti ali jeseni pa začnejo težave tudi pri kitajskem kapusu.

Pri paradižniku pomanjkanje bora morda ni tako opazno, a vseeno lahko povzroči nepravilnosti – pod zeleno kronico peclja se začnejo pojavljati obrobne kraste. Še bolj pomembno pa je, da bor vpliva na oploditev, zato njegovo pomanjkanje zmanjša pridelek.

Zelenjavni7-jul21.JPG
Miša Pušenjak
Pomanjkanje bora na kitajskem kapusu.

Rešitev je enostavna: listno gnojilo z borom

Dobra novica je, da lahko pomanjkanje bora hitro in učinkovito odpravimo z uporabo listnih gnojil, ki ga vsebujejo. Gre za povsem dostopna sredstva, ki jih vrtičkarji enostavno nanesemo s škropilnico.

Uporabo bora svetujemo predvsem v obdobjih hitrih vremenskih sprememb – ko se izmenjujejo sušni dnevi s silovitimi nalivi in se temperature v kratkem času izrazito spreminjajo. Takrat so rastline še posebej občutljive na pomanjkanje mikrohranil.

Zelenjavni8-jul21.jpg
Miša Pušenjak
Resno pomanjkanje bora pri črni redkvi.

Kdaj in kako uporabiti bor?

  • Kapusnice (zelje, cvetača, brokoli): pri zelju bor dodamo, ko začne oblikovati glavo, in nato še enkrat, če ima krajšo vegetacijo (do 90 dni), oziroma trikrat pri daljši. Cvetačo in brokoli tretiramo, ko se začne tvorba rož.
  • Korenovke (koleraba, redkev, repa): prvič tretiramo, ko se začne korenina odebeljevati, nato še dvakrat do trikrat v presledkih dveh do treh tednov.
  • Solata: takoj, ko opazimo prve znake težav – črnenje listnih robov v notranjosti glave.
  • Paradižnik in druge plodovke: če opazimo kraste pod pecljem, je priporočljivo na 14 dni dodajati bor – ne le zaradi videza, ampak tudi za izboljšanje oploditve in večji pridelek.

Učinkovit ukrep za bolj zdrave rastline

Zelenjavni6-jul21.JPG
Miša Pušenjak
Pomanjkanje bora v skladišču, koleraba.

Če ste imeli letos na zelenjavnem vrtu težave s črnenjem sredic solate ali deformacijami pri redkvah in kolerabah, je zelo verjetno, da vaša zemlja trpi za pomanjkanjem bora. Redno škropljenje z listnimi gnojili, ki ga vsebujejo, je eden izmed najbolj učinkovitih, hitrih in enostavnih ukrepov za preprečevanje in odpravljanje te težave.

Rastline se vam bodo zahvalile z zdravo, močno rastjo in – kar je za vsakega vrtičkarja najlepša nagrada – obilnim, kakovostnim pridelkom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.