© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zeleni šparglji v glavni vlogi


K.K.
9. 5. 2017, 08.39
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k_sparglji_shutterstock_251494282.jpg
Shutterstock

Čvrsti sveži šparglji so za številne kraljevska zelenjava. Beli (beluši) so menda plemenitejši in dražji, zeleni, ki jih lahko gojimo tudi v domačem vrtu, pa s svojim izrazitim okusom obogatijo veliko, tudi najbolj preprostih jedi: od spomladanske zelenjavne juhe do omlete, rižote ali smetanove omake, ki se lepo prilega nežnemu piščančjemu mesu. Sezona špargljev traja približno do konca maja, zato je čas, da si jih zdaj privoščimo vsaj za pokušnjo.

Testenine s šparglji

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 250 g špargljev * 150 ml sladke smetane * 2 stroka česna * 50 g parmezana * 250 g širokih rezancev.

Priprava: Špargljem odrežemo morebitne olesenele konce stebla. Spodnjo tretjino stebel olupimo, glavice pa odlomimo s stebel in jih prihranimo. V manjši kozici pristavimo smetano in olupljena cela česnova stroka. Ko smetana zavre, česen odstranimo, smetana naj počaka. Stebla špargljev kuhamo v malo osoljenega kropa od štiri do pet minut oziroma toliko, da so skuhana. Odcedimo. Stebla, parmezan in zavreto smetano damo v visoko posodo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po navodilu z zavitka skuhamo rezance, dve minuti pred koncem kuhanja jim dodamo tudi vršičke špargljev. Počasi segrejemo smetanovo omako. Odcedimo kuhane testenine in špargljeve vršičke, stresemo jih v skledo in takoj prelijemo z vročo smetanovo omako. Potresemo z naribanim parmezanom in takoj postrežemo.

Več v Zarji št.19, 9.5.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.