
Velikonočni kruhki z rozinami
Okusna priloga za velikonočno pojedino
Velikonočni kruhki z rozinami
Okusna priloga za velikonočno pojedino

Sestavine
- 900 g gladke moke
- 60 g kvasa
- 3,5 dl mleka
- 180 g masla
- 10 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 180 g rozin
- malo soli
- lupina ½ limone
- jajce za premaz
- olje za pekač
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
- 900 g gladke moke
- 60 g kvasa
- 3,5 dl mleka
- 180 g masla
- 10 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 180 g rozin
- malo soli
- lupina ½ limone
- jajce za premaz
- olje za pekač
Postopek
V primerno skledo stresemo moko in v sredini naredimo jamico. Maslo rahlo segrejemo, da se razpusti. V jamico zlijemo mlačno mleko, nadrobimo kvas in z malo moke zamešamo v kvasec, ki naj na toplem vzhaja pol ure.
K moki dodamo tekoče maslo, sladkor, rumenjake, rozine, sol in limonovo lupino. Vse sestavine z mešalnikom zgnetemo v gladko testo; pokrito naj na toplem vzhaja 20 minut.
Vzhajano testo razrežemo in oblikujemo v dve večji kepi ter nekaj manjših kepic; pustimo vzhajati še četrt ure.
Vzhajane hlebčke zložimo na naoljen pekač, jih premažemo s stepenim jajcem in z ostrim nožem na površini naredimo križne zareze. Rozinove kruhke pečemo v pečici 15 do 25 minut (odvisno od velikosti hlebčkov) pri 180 °C do zlato rjave barve.