
Sestavine
- 100 g orehovih polovic
- 2 hrustljavi hruški (rahlo roza, če je mogoče)
- 2 glavi rdečega radiča
- 100 g tanko narezane bresaole (prekajena govedina)
- 150 g sira s plemenito plesnijo, narezanega na rezine
- 1 žlica deviškega oljčnega ali repičnega olja
preliv
- 2 žlici rdečega vina ali portovca
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- poper
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 100 g orehovih polovic
- 2 hrustljavi hruški (rahlo roza, če je mogoče)
- 2 glavi rdečega radiča
- 100 g tanko narezane bresaole (prekajena govedina)
- 150 g sira s plemenito plesnijo, narezanega na rezine
- 1 žlica deviškega oljčnega ali repičnega olja
preliv
- 2 žlici rdečega vina ali portovca
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- poper
Postopek
Najprej popražimo orehe in pripravimo preliv, ker se mora oboje ohladiti. Pečico segrejemo na 200 °C. Orehe položimo na pekač in jih pražimo 5 minut oziroma da postanejo temno zlate barve, nato jih ohladimo. Vino ali portovec damo v majhno kozico, dodamo kis in sladkor ter kuhamo 3 minute, da postane rahlo sirupast (ko se preliv ohladi, se zgosti, zato ga ne segrevamo predolgo), nato kozico odstavimo.
Pred postrežbo hruški narežemo na tanke rezine. Uporabimo lahko velik oster nož, rezalnik ali lupilnik za krompir. Radič ločimo na liste in jih na večjem krožniku zmešamo skupaj s hruškami, govedino, narezanim sirom in orehi. Preliv po okusu solimo in ga pokapljamo po solati. Solato pokapljamo še z oljem in takoj postrežemo.
Nasvet
Hruške lahko pripravimo že dan prej. Narežemo jih na tanke rezine in jih potopimo v skledo z vodo, ki smo ji dodali limonov sok limone, ki prepreči, da bi se hruške rjavo obarvale. Rezine preprosto odcedimo in obrišemo, preden jih vmešamo v solato.